Sexul în timpul pandemiei cu Coronavirus (COVID-19)

Odată cu panica generată de răspândirea virusului COVID-19, întrebarea „Pot lua coronavirus prin sex?” a apărut în mințile multor tineri, așa că am decis să lămurim pe cât posibil această teamă.

Din martie, toată țara a intrat în izolare și reguli de distanțare socială au fost impuse, făcând ca multe dintre cupluri să aibă de suferit din cauza distanței (46% dintre tineri s-au plâns din cauza lipsei contactelor sexuale în vremea izolării, conform sondajului realizat de Planifică Neprevăzutul).

Nu numai tinerii în relații au avut însă de suferit, dar și persoanele singure, deoarece posibilitățile de dating s-au redus la întâlniri video, cel mult, accentuând starea de tristețe sau singurătate pe care o simțeau unii dintre ei.

Chiar și în acest context, sexul este o parte normală a vieții și se va întâmpla în continuare. Chiar dacă măsurile de distanțare socială s-au relaxat, iată de ce trebuie totuși să ții cont pentru a te feri de virus:

Pot lua virusul COVID-19 prin sex?

Despre acest lucru, nu există încă date foarte clare și cercetătorii încă investighează subiectul. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, „nu există dovada că virusul poate fi transmis prin spermă sau secreții vaginale.”

Cu toate acestea, cercetătorii chinezi ar fi găsit virusul în sperma bărbaților infectați, lucru care ar însemna că boala poate fi totuși transmisă pe cale sexuală.

Când ar trebui să eviți contactele sexuale?

Până la contactul sexual în sine, trebuie să iei în considerare că atunci când faci sex, ești fizic foarte aproape de partener și riscul de a te infecta, dacă celălalt îl are, există, deoarece virusul se transmite prin salivă sau stropi de salivă (de la strănut, tuse sau chiar vorbit).

Dacă partenerul cu care aveai de gând să faci sex prezintă simptome specifice coronavirusului (precum febră, tuse, lipsa gustului sau a mirosului sau respirație greoaie), atunci ar trebui să eviți contactul sexual, sărutul sau orice alt contact până nu se tratează.
Dacă ai intrat totuși în contact cu o persoană care avea simptome, ar trebui să te testezi și tu cât de curând.

Desigur, dacă tu ai simptome, evită contactul cu alte persoane pentru a le proteja și nu te angaja în activități sexuale.

Cu cine pot să fac sex fără riscul de a mă infecta cu coronavirus?

  • Poate părea amuzant, dar cea mai safe persoană cu care poți să faci sex în timpul pandemiei cu coronavirus ești chiar tu. Masturbarea e cea mai sigură cale de a obține plăcere sexuală fără absolut niciun risc, pentru că nu te expui nici noului virus, nici bolilor cu transmitere sexuală și nici instalării vreunei sarcini. Este totuși nevoie să ai mare grijă la igienă, mai ales în acest context.
  • Persoana cu care locuiești, pe baza consimțământului, desigur.
  • Limitează pe cât posibil cercul de oameni cu care te întâlnești pentru a împiedica răspândirea virusului COVID-19. Acest lucru este valabil și pentru contactele sexuale cu parteneri noi.

Dacă te-ai întâlnit totuși cu oameni din afara cercului tău restrâns, monitorizează-ți simptomele și evită să te întâlnești cu persoane noi dacă te simți rău.

Ce metodă de contracepție pot folosi în perioada pandemiei?

Așa cum declară și OMS, toate metodele de contracepție moderne pot fi folosite în siguranță și în timpul pandemiei cu COVID-19.

Am acces la medicul meu ginecolog în această perioadă?

În cele mai multe dintre cazuri, medicii ginecologi își desfășoară activitatea după programul obișnuit, mai ales după relaxarea măsurilor de distanțare socială. Oricum ar fi, dacă ai o urgență de ordin ginecologic, cel mai bine îți programezi o vizită cât mai curând la medicul tău sau la următorul medic disponibil.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.