Despre igiena intimă feminină și masculină

Părțile noastre intime necesită o atenție mai specială față de restul corpului, asta pentru că este vorba de o zonă delicată, cu miros specific, care vine în contact cu diverse secreții, sânge, transpirație. Mai jos v-am pregătit despre câteva sfaturi pe care ar trebui să le luați în considerare în ceea ce privește igiena intimă.

Igiena intimă feminină

Sterge-te din față spre spate. Poate părea banal, dar operațiunea este cât se poate de importantă, pentru că în felul acesta bacteriile nu vor ajunge de la anus către vagin, organe foarte apropiate unul de celălalt. Poate îți va lua puțin mai mult timp să te obișnuiești cu această modalitate, dar gândește-te că în felul acesta scazi considerabil șansele de a te infecta cu  E Coli.

Săpunurile și gelurile de duș cu parfum nu sunt indicate pentru spălarea în zona intimă deoarece creează condiții de apariție a candidozei vaginale și accentuează uscăciunea locala în menopauză. În urma folosirii lor, pot apărea mai multe probleme neplăcute, precum iritații, mâncărimi, miros neplăcut și chiar durere. Așadar, informeză-te înainte să cumperi produse pentru zona intimă. Cei mai mulți ginecologi recomandă folosirea produselor cosmetice pentru copii, dar și a produselor special destinate pentru această zonă.

Evită dușurile intravaginale. Vaginul are capacitatea de auto-curățare, așa că nu este nevoie să îl cureți înăuntru. În fapt, spălarea în interior a vaginului poate face mai mult rău decât bine, tocmai de aceea e bine să te limitezi doar la partea exterioară, adică doar vulva, labiile și zona din jurul clitorisului.

Poartă lenjerie intimă de bumbac. Bumbacul este un material care, spre deosebire de lenjeria din material sintetic care împiedică circulația aerului, îi permite pielii să respire și absoarbe umezeala. Așadar, dacă vrei ca zona ta intimă să fie mereu fresh, alege întotdeauna lenjerie de calitate din bumbac.

Schimbă absorbantele/tampoanele des când ești la menstruație. Nu este recomandat să folosești un absorbant mai mult de patru ore, caz în care nu doar că nu te vei mai simți fresh, dar le vei permite bacteriilor să se dezvolte. Așa că cel mai bine este să schimbi absorbantul la fiecare două-patru ore. Același lucru este valabil și pentru tampoanele interne (important: nu este recomandat să le folosești pe timpul nopții). Dacă ții un tampon înăuntru mai mult de 8 ore cresc șansele să iei o afecțiune potențial letală cunoscută sub numele de sindromul șocului toxicoseptic.

Folosește mereu un prosop moale. Prosopul pe care îl folosești după baie ar trebui să fie moale și complet uscat. Recomandat ar fi să schimbi prosopul la fiecare 2-3 zile și să ai grijă să îl folosești doar tu.

Mergi la ginecolog, chiar dacă nu ai nicio problemă. Indiferent dacă te confrunți cu o ușoară mâncărime sau scurgerile vaginale au caractere ușor modificate, medicul ginecolog este persoana la care trebuie să apelezi. De altfel, este recomandat să mergi la ginecolog o dată pe an imediat după ce ți-ai început viața sexuală, pentru un consult de rutină.

Igiena intimă masculină

În cazul bărbaților, lucrurile sunt mai simple. Pielea din zona intimă nu este foarte diferită de cea a restului corpului, astfel că un simplu duș zilnic cu apă caldă și săpun este suficient pentru a menține organele genitale curate. Dacă nu ai penisul circumcis trebuie să știi că sub prepuț (pielea care acoperă capul penisului) este locul unde se adună smegma – o substanță formată în principal din sebum și celule moarte ale pielii, de culoare albă. Aceasta trebuie spălată de fiecare dată cu atenție pentru a evita posibile infecții.

Grija pentru lenjeria intimă este valabilă și în cazul bărbaților. Regula numărul 1: aceasta trebuie schimbată zilnic, pentru că în felul asta sunt prevenite infecțiile și mirosul neplăcut. Regula numărul 2: bumbacul este cel mai indicat, pentru că lasă pielea să respire și absoarbe umezeala.

Este recomandat ca din când în când să îți verifici penisul și testiculele de eventualele neregularități. Poate fi vorba de umflături, roșeață, răni sau chiar veruci (excrescențe ale pielii care apar atunci când un virus infectează straturile superficiale ale epidermului). Orice modificare în zona intimă poate să indice o boală cu transmitere sexuală, cancer sau alte probleme. De aceea, cu cât sesisezi mai repede ceva în neregulă, cu atât mai bine.

Un examen de rutină la medicul urolog, o dată pe an este de asemenea recomandat, în cadrul căruia poți face testele de rutină. Dacă ești activ sexual, cu atât mai important este să te testezi și pentru bolile cu transmitere sexuală, mai ales dacă în ultima perioadă ai avut mai multe partenere sexuale.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.