Cum să fii în siguranță pe internet

Internetul poate fi „locul de joacă preferat” în această perioadă datorită diversității de lucruri pe care le poți face cu ajutorul lui: poți face cursurile de acasă, te poți informa pentru teme sau proiecte, te poți relaxa jucând jocuri online sau uitându-te la seriale și multe alte lucruri. Iar acum, rețelele sociale sunt cele care ocupă o și mai mare parte din viața noastră de zi cu zi și ne țin conectați virtual cu o mulțime de oameni. Well… oricât de cool ar fi, trebuie să ai în vedere că internetul este accesibil tuturor oamenilor și nu toată lumea din online are intenții bune.
Printre cele mai importante lucruri de care e bine să ții cont când navighezi online se numără:

1. Interacțiunile cu străinii. Internetul conectează oamenii și acest lucru este, în cea mai mare parte, minunat. Dar e bine pentru tine să fii cât se poate de grijuliu/grijulie în interacțiunile online cu oamenii pe care nu îi cunoști personal.

Pentru început, ai grijă ce informații împărtășești despre tine când vorbești cu o persoană necunoscută. Ține cont de faptul că internetul poate fi pentru mulți o metodă foarte bună de a-și ascunde adevărata identitate sau adevăratele intenții.

Chiar ai nevoie să ai în lista ta de prieteni virtuali persoane pe care nu le cunoști?

 

via GIPHY

2. Ce e personal e doar pentru tine. Nu împărtăși nici lucruri personale legate de viața sau intimitatea ta. Mai ales dacă e vorba despre o persoană nouă, chiar e nevoie să fii precaut/ă. Nu e deloc în regulă să-ți ceară poze intime și nici funny să vă jucați „Adevăr și provocare” despre subiecte pe care vrei să le păstrezi pentru tine. În orice moment simți că intimitatea îți este invadată oricât de puțin, e mai bine să oprești orice conversație și să pui limite clare.

Să îi oferi cuiva informații intime despre tine, pe care nu ai vrea să le afle nimeni te poate face vulnerabil/ă în fața unui potențial atac de cyberbullying (o formă de hărțuire online, fie prin trimiterea de mesaje răutăcioase, fie prin folosirea de poze sau informații despre victimă cu scopul de a o umili și de a-i strica reputația). Dacă te afli într-o astfel de situație sau dacă știi pe cineva care trece prin asta, vorbește cu un adult apropiat și ai încredere că veți găsi soluții. Oricum, e mai bine să previi!

 

via GIPHY

3. Renunțarea involuntară la intimitate. Un prim pas foarte bun ar fi să îți verifici setările de confidențialitate pe toate rețelele sociale sau email-uri astfel încât să controlezi cu cine împărtășești informațiile despre tine.

Pentru a te plasa în zona de siguranță pe internet, asigură-te că datele pe care le-ai pus pe rețelele sociale sunt vizibile doar pentru prietenii tăi și nu pot fi accesate cu ușurință de un utilizator oarecare. Fă un search pe Google despre tine și vezi ce informații apar public pe net, apoi șterge din profil acele lucruri despre care nu ai vrea să știe oricine. Aruncă o privire și peste datele de confidențialitate ale contului astfel încât să nu devii vulnerabil/ă pe Internet.

 

via GIPHY

4. Măsuri de siguranță. Asigură-te că îți creezi parole foarte sigure pentru toate conturile tale. În acest fel, construiești un fel de gard virtual pentru spațiul tău privat (email-uri, conturi la rețele de socializare sau diverse conturi plătite).

Pentru a crea o parolă cât mai greu de ghicit e nevoie, desigur, să eviți folosirea oricăror date ușor de aflat, cum ar fi data nașterii, numele de familie sau numele pisicii. Alege, în schimb, combinații cât mai variate care să conțină litere mici și litere mari, cifre dar și simboluri.

 

via GIPHY

5. Internetul stochează tot. Din păcate, orice postezi rămâne permanent pe internet, chiar și dacă ștergi. Așa că înainte de a face public orice (informații, texte, imagini, clipuri), gândește-te dacă ai fi dispus/ă să arăți acel conținut și bunicilor, de exemplu, sau viitorilor angajatori – pentru că da, acțiunile tale din prezent îți pot afecta viitorul când te aștepți cel mai puțin.

 

via GIPHY

6. Limitele sunt importante! E important să știi să blochezi pe cineva sau să dai report conținutului nepotrivit. Cum spuneam și mai sus, fii ferm/ă în ceea ce privește limitele tale și nu permite nimănui să te pună în situații inconfortabile pe internet. Folosește funcțiile de pe rețelele de socializare care au tocmai rolul de a te proteja de persoane cu care nu vrei să interacționezi.

Dacă vrei să întrerupi legătura cu o persoană din online, ai posibilitatea de a o bloca și astfel nu mai poate vedea nimic din ce are legătură cu activitatea ta virtuală. Prin report, poți elimina conținutul nepotrivit, astfel încât mediul online să fie unul mai curat.

Dacă te afli în situații inconfortabile și nu știi cum să procedezi, cel mai bine povestește și cere-i sfaturi unui adult în care ai încredere.

 

via GIPHY

7. Fake news, site-uri nesigure, aplicații cu acces la date personale – Auzim tot mai des în ultimul timp de fake news, site-uri generatoare de informații false cu scopuri malițioase (fie de a crea panică sau de a face propagandă). E important să știi să îți alegi corect sursele de informare, în general. Când citești orice informație online, fii ca un jurnalist: verifică acea informație din cel puțin 3 surse.

Fii extrem de precaut/ă și când faci plăți online – e bine să știi că site-urile care îți cer să le dai datele cardului pentru a efectua plata, trebuie să aibă o conexiune securizată pe care o recunoști după simbolul lacătului închis în bara cu adresa site-ului sau dacă adresa paginii curente începe cu ‘https://’, cu ‘s’. Nu face achiziții online de pe site-uri nesecurizate și ai mare grijă în ce context folosești datele cardului bancar. Nu oferi niciodată detaliile cardului tău bancar ca răspuns la email-uri de la persoane necunoscute. Și în general, nu deschide link-uri primite pe email de la persoane necunoscute.

În plus, au apărut numeroase aplicații care fie anunță premii prea bune să fie adevărate (așa cum sunt de cele mai multe ori), fie îți spun ce culoare vor avea ochii copilului tău sau cu ce vedetă semeni. În schimbul acestor informații, acele aplicații îți cer acces la informațiile tale de profil, cum ar fi adresa de email, data nașterii, numele complet etc. Nu întotdeauna aceste schimburi de informații sunt făcute în mod transparent și e bine să citești mai întâi la ce date le dai acces. Fii extrem de selectiv/ă cu aplicațiile în care ai încredere. Poți în orice moment să mergi pe profilul tău și să verifici în setări căror aplicații le-ai permis accesul și ce informații îți folosesc. E bine să știi că poți să restricționezi accesul acestora.

 

via GIPHY

Dacă am acoperit zona celor mai frecvente pericole pe care le ascunde mediul online, îți mai lăsăm câteva sfaturi pentru tine, despre cum să te raportezi la această lume accesibilă cu vârful degetelor:

  • Fii politicos/politicoasă pe internet! Poate părea simplu să tastezi ceva răutăcios doar pentru că pari în siguranță în spatele ecranului și a tastaturii. Dar „la capătul celălalt”, este întotdeauna o persoană reală și jignirea ta poate provoca mult rău. Fii în online aceeași persoană care ești și în viața de zi cu zi și gândește-te întotdeauna la consecințele faptelor tale.
  • Social media poate crea imagini înșelătoare. Ține minte că nimeni nu publică toate aspectele vieții sale pe internet, deci chiar dacă poate părea că are o viață perfectă, realitatea poate ascunde și alte laturi.
  • Cel mai sigur pentru tine este să cauți în viața ta ce te face fericit/ă fără a te compara cu alții și mai ales fără a folosi ca punct de reper un mediu cu un asemenea potențial înșelător.
  • Internetul nu este totul. Chiar dacă te ajută să rămâi conectat cu prietenii sau să găsești surse de distracție, nu uita ca din când în când să mai arunci un ochi pe fereastră, să asculți ciripitul păsărilor de afară, să porți o conversație profundă cu persoana de lângă tine și să ai o rutină sănătoasă, care să includă mese regulate și odihnă.

Așadar, nu doar în offline e bine să fii safe, ci și în mediul online, mai ales că majoritatea timpului pentru unii se petrece fiind ON. Internetul, până la urmă, e un mediu de explorare continuu, dar nu uita să fii safe! Iar dacă acest articol ți-a fost pe plac și crezi că i-ar ajuta și pe prietenii tăi, dă-le un share și lor!

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.