Cum funcționează metoda calendarului și cât de sigură este ea?

    Metoda calendarului e o metodă tradițională de contracepție și se bazează pe identificarea cu exactitate a perioadei fertile a ciclului menstrual, perioadă în care femeia are cele mai mari șanse să rămână însărcinată. Metoda presupune evitarea contactului sexual în acest interval, urmând ca în restul ciclului menstrual, perioadă considerată „sigură”, să nu fie folosită nicio altă metodă de contracepție.

    Teoretic, la un ciclu menstrual regulat de 28 de zile, ovulația are loc în ziua a 14-a, prima zi a ciclului fiind considerată prima zi de menstruație. Dacă ciclul menstrual are 29 de zile, momentul ovulației are loc în ziua a 15-a, iar dacă are 30 de zile, ovulația are loc în ziua a 16-a. Pentru ciclurile menstruale neregulate, perioada fertilă se identifică mai dificil: trebuie urmărită durata ciclurilor menstruale în ultimele 6 luni, apoi din ciclul cel mai scurt se scade numărul 18 (și se identifică ultima zi a perioadei fertile), iar din ciclul cel mai lung se scade numărul 11 (și de identifică prima zi a perioadei fertile).

    E important să știi că metoda calendarului e considerată o metodă contraceptivă riscantă și greu de utilizat, cu o rată de eșec de peste 25%, tocmai de aceea îți recomandăm să te reorientezi către o metodă de contraceție modernă și sigură.

    VEZI MAI MULTE ÎNTREBĂRI
    Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.