Planifică neprevăzutul

Cum te pregătești pentru prima vizită la urolog?

Cum te pregătești pentru prima vizită la urolog?

Prima vizită la medicul urolog te face să simți teamă? Nu știi cum va decurge întâlnirea și habar n-ai cum anume să te pregătești pentru control?

Indiferent dacă ești femeie sau bărbat, dacă ai probleme cu organele genitale sau cu tractul urinar, probabil te gândești să-ți faci o programare la medicul urolog.

Ce este urologul?

Urologul este medicul care se ocupă de afecțiunile tractului genito-urinar, indiferent dacă este vorba de bărbați sau de femei. Însă, deoarece problemele sistemului reproducător la bărbați sunt legate de problemele urinare, medicul urolog este calificat să se ocupe de disfuncția erectilă sau infertilitate.

Bolile care intră în competența medicului urolog

Iată care sunt câteva dintre bolile care intră în competența unui urolog:

Cum te pregătești pentru prima vizită la medicul urolog?

Prima vizită la medicul urolog diferă pentru femei și bărbați.

Pentru femei

Pentru bărbați

Indiferent de problema pentru care ți-ai făcut programare la urolog și indiferent de sexul tău, întâlnirea cu urologul necesită puțină pregătire din partea ta:

Cum decurge vizita în cazul bărbaților?

În primul rând, urologul îți va adresa o serie de întrebări legate de obiceiurile urinare și de disconfortul pe care-l simți sau durerea pe care o experimentezi.

A doua parte a examinării constă într-o fază de palpare și observare. De regulă, urologul îți atinge abdomenul și va examina organele genitale externe: penisul și scrotul. Acest lucru nu doare deloc și nu duce la senzații neplăcute.

Ultima etapă e examinarea prostatei care se face prin rect. Pentru a face acest lucru, pacientul trebuie să se așeze pe pat în poziție ghemuită, apoi, după aplicarea unui lubrifiant, medicul va introduce un deget în rect. Deși procedura poate fi infonfortabilă, ea nu este dureroasă. Durerea apare doar dacă prostata e inflamată.

Atenție! Examinarea prostatei poate fi însoțită de o erecție, iar acest lcuru este normal.

Pentru efectuarea examinării cu ultrasunete și evaluarea incontinenței urinare, se recomandă să ai vezica plină:

În urma investigării fizice, se pot recomanda analize:

de urină: sumar de urină cu sediment, urocultură;

de sânge:

Totodată, se poate recomanda și efectuarea de teste imagistice, ecografii, CT sau RMN uneori.

de spermă.

Când este necesar să te programezi la urolog

Dacă te confrunți cu următoarele simptome, e nevoie să discuți cu medicul de familie, care îți poate sugera să fii consultat de un urolog:

În ultimii ani, numărul cazurilor de cancer prostatic a crescut drastic. Așadar, dacă te confruncți cu simptomele menționate mai sus, îți recomandăm să mergi la medicul de familie și apoi, să programezi prima vizită la urolog.

_____
Sursă poză de copertă: Senivpetro, Freepik.com

Exit mobile version