Prea repede sau prea neprevăzut? – rolul comunicării de cuplu în rezolvarea problemei ejaculării precoce

Ejacularea precoce este una dintre cele mai des întâlnite disfuncții sexuale pe care o întâmpină în special tinerii și adolescenții care sunt la primele experiențe sexuale. Statisticile ne încurajează că această problemă dispare odată cu căpătarea experienței. În cazurile fericite, problema se poate rezolva printr-o comunicare mai bună cu partenera, pentru că atunci îi poți mărturisi motivele de îngrijorare și te poți elibera de presiunea neprevăzutului.

Să începem cu… câteva lămuriri! Ce înseamnă ejacularea precoce?

Ejacularea precoce se referă la faptul că acest proces se petrece mai devreme decât își dorește bărbatul sau partenera lui. Ejacularea se consideră ca fiind precoce dacă apare la aproximativ 1-2 minute după penetrare și nu poate fi controlată.

Bun, bun, dar…. trebuie să ne îngrijorăm?

Specialiștii ne asigură că atâta timp cât se întâmplă ocazional, în mai puțin de 50% din actele sexuale și fără alte simptome, ejacularea prematură nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare. Privind partea plină a paharului, este bine de știut că acest aspect nu dăunează organismului și nu este un pericol pentru sănătate în măsura în care nu apare frecvent.

Totodată, dacă te afli la început de drum și te lovești și tu de acest impediment, află că e foarte des întâlnit. Și acest lucru se întâmplă din mai multe motive, după cum vom afla în cele ce urmează. Tratează experiența cu naturalețe și nu pune presiune pe tine! Prima dată nu e o reprezentare pentru cum o să arate întreaga ta viață sexuală, până la urmă. Fiecare încercare va fi unică prin care vei descoperi diverse fațete!

Care ar putea fi, oare, cauzele? 

Mulți dintre cititorii platformei www.planificaneprevazutul.ro ne scriu referitor la problema ejaculării precoce, menționând situații în care fie erau la prima experiență sexuală și aveau emoții, fie erau stresați sau neliniștiți în privința capacității sexuale, etc. Ei bine, acestea sunt printre cele mai frecvente cauze întâlnite atunci când bărbații se confruntă cu ejacularea precoce. În acest sens, este bine de știut că această disfuncție nu este declanșată de factori fizici, ci consecințele (controlul minim sau inadecvat al ejaculării, anxietatea, disconfortul) sunt de ordin psihologic.

Alte cauze mai pot fi și acestea:

 • Neîncrederea în sine;
 • Emoția neprevăzutului și presiunea de a impresiona;
 • Practicarea îndelungată a masturbării cu scopul de a atinge orgasmul cât mai rapid;
 • Lipsa activitații sexuale pe o perioada lungă de timp;
 • Dificultatea de a menține erecția;
 • Nivel scăzut de hormoni;
 • Schimbarea partenerului;
 • Sensibilitatea penisului la anumite creme sau prezervative care conțin anestezice;
 • Probleme în cuplu.

Ce-i de făcut?

Gând la gând cu bucurie! Pentru că știm cât de important este pentru tine să previi această problemă, mai jos am schițat câteva tips and tricks:

 1. Menține o atitudine pozitivă – chiar dacă pentru tine e prima dată, încearcă să fii relaxat și să lași lucrurile să decurgă natural. Bucură-te de moment și lasă stresul deoparte!
 2. Explorează noul – ca o formă de a-ți cunoaște propriul corp ai putea să explorezi mai mult prin masturbare. Astfel vei putea controla mai bine momentul ejaculării, iar ulterior vei știi cum poți să recunoști semnalele.
 3. Comunică deschis cu partenera – cel mai bun tratament este să vorbești cu persoana iubită despre acest aspect și evită să crezi că problema ta nu poate fi rezolvată. Nu pierzi nimic dacă încerci! Înainte de toate, cel mai mare critic al tău ești chiar tu! E posibil ca în ochii iubitei momentul să nu fi fost la fel de dramatic. Dacă, totuși, vrei să compensezi momentul, ai putea să încerci și alte moduri prin care să o duci pe culmile plăcerii.
 4. Preludiul prelungit poate fi o soluție – nu doar că vei fi mai relaxat și erecția poate fi menținută mai mult timp, dar te vei bucura și de mai multă plăcere. Sună bine? Și-apoi… graba strică treaba!
 5. Folosește protecție – nimic nu e mai potrivit decât prevenția! Și ce dacă ți se întâmplă rar? Doar nu vrei să schimbi scutece de acum, nu? În plus, folosirea prezervativului poate scădea sensibilitatea penisului și astfel, partida se poate prelungi.
 6. Mergi la medic – în măsura în care întâmpini des această problemă, recomandat este să te consulți cu un medic specialist pentru a primi tratamentul corespunzător.

Iar dacă tu, care citești ești partenera lui și se confruntă cu o astfel de situație, atunci poți iniția chiar tu  o discuție deschisă și relaxată cu el, asigurându-l că nu e grav! În felul acesta îi arăți grija pe care i-o porți prin faptul că îl înțelegi și cu siguranță va aprecia! E posibil ca, în cele din urmă, conversația să devină chiar interesantă pentru amândoi! Dacă totuși vezi ca problema nu dispare, atunci îl poți îndemna să viziteze un medic specialist.

Și acestea fiind spuse, dacă subiectul ți-a stârnit interesul și vrei să afli mai multe, poți să descoperi aici 5 mituri referitoare la ejacularea precoce. Iar dacă ai întrebări sau nevoie de sfatului medicului specialist, răspunsul este la un click distanță!

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.