Planifică neprevăzutul

Endometrioza: cauze, simptome și prevenție

Te confrunți cu dureri insuportabile în timpul menstruației, cu sângerări abundente sau neregulate? Ai putea suferi de endometrioză, boala care afectează 1 din 10 femei.

Dar, înainte de a pune un diagnostic, află care sunt cauzele, simptomele endometriozei, dar și cum poți preveni această afecțiune.

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o afecțiune în care țesutul care căptușește în mod normal uterul (endomentrul) crește în alte zone ale corpului. Este boala care apare atunci când fragmente de țesut endometrial ajung în afara uterului, pe ovare, trompele uterine sau vezica urinară, pe intestine sau la nivelul peretelui cavității abdominale. În cazuri extreme, țesutul poate ajunge în plămâni sau chiar în creier.

Citește mai multe despre acest subiect în acest articol.

De unde apar durerile?

Prezența țesutului rătăcit este o sursă constantă de iritare și inflamație a zonei respective pentru că acesta sângerează la menstruație. Acest lucru poate duce la formarea de țesut cicatricial și aderențe, care sunt benzi anormale de țesut care leagă organele pelvine.

În mod normal, organele noastre interne au un grad de mobilitate unele față de altele, care le permite schimbarea poziției lor în funcție de mișcările generale ale corpului sau doar ale unor zone (de exemplu, la umplerea sau golirea vezicii urinare, în timpul contactului sexual). Adeziunile și țesutul cicatricial sunt cele care fixează organele unele de altele și pot transforma aceste modificări normale în unele foarte dureroase, ceea ce afectează calitatea vieții.

Cauzele endometriozei

Deși cauzele exacte ale endometriozei nu sunt cunoscute, există mai mulți factori care pot crește riscul de apariție a afecțiunii. În primul rând, este factorul genetic. Dacă mama sau sora ta are endometrioză, ai un risc mai mare de a o dezvolta.

Alți factori potențiali de risc pentru endometrioză includ:

Simptomele endometriozei

Simptomele endometriozei pot include:

Este important să știi că simptomele pot varia foarte mult, în funcție de locul în care se află țesutul endometrial rătăcit. Unele femei se confruntă cu simptome severe, în timp ce altele pot să nu aibă deloc simptome. Afecțiunea este progresivă, ceea ce înseamnă că simptomele se pot agrava cu timpul.

Deși durerea este unul dintre cele mai comune simptome ale endometriozei, nu este un indicator bun al amplorii afecțiunii. Poți avea endometrioză ușoară și durere severă sau endometrioză extinsă și durere mică sau deloc. Unele fete descoperă că au endometrioză doar când încep să încerce să rămână însărcinate.

Cum poți preveni endometrioza

Câțiva dintre factorii care pot ajuta la reducerea riscului de endometrioză includ:

Dacă ai dureri în timpul menstruației sau la ovulație, nu te speria. Chiar dacă durerea este un simptom al endometriozei, ea poate indica o altă afecțiune. În orice caz, dacă bifezi simptomele descrise mai sus, apelează din timp la ajutorul unui medic specialist.

 

Exit mobile version