Tot ce trebuie să știi despre secrețiile vaginale și când ar trebui să te îngrijoreze

Secrețiile vaginale sunt un subiect delicat despre care multe femei ar vrea să discute mai în amănunt, dar nu se simt tocmai în largul lor să facă acest lucru. Scurgerile vaginale sunt  frecvente și orice femeie poate avea în cursul vietii un episod de secreții vaginale modificate, deci nu ar trebui să ne fie rușine să le aducem în discuție.

Să începem cu începutul. Ce sunt secreșiile vaginale?

În esență, flora vaginala normală este formată din multiple microorganisme în echilibru care asigura un ph acid sub 4,5. În aceasta flora predomină bacilii Doderlein – lactobacilii. Atunci când se produce un dezechilibru al florei locale, ph-ul vaginal se modifică și se creează astfel condițiile prielnice pentru apariția unor infecții vaginale, cum ar fi vaginoza bacteriană sau candidoza vaginală.

Așadar, care sunt caracteristicile unei scurgeri vaginale normale?

De regulă, secrețiile normale sunt incolore, translucide și fără miros. În ceea ce privește volumul, și acesta poate varia, în funcție de fazele ciclului menstrual, secreția vaginală fiind mai abundentă în timpul ovulației – la mijlocul ciclului menstrual, și înainte de menstruație.

Întrucât caracteristicile scurgerilor vaginale sunt atât de diferite pentru fiecare femeie în parte, cum ne putem da seama dacă secrețiile noastre sunt normale sau dacă ar trebui să ne îngrijorăm? În primul rând, există câteva întrebări la care trebuie să răspundem înainte de a ne îngrijora: este femeia la premenopauză sau postmenopauză, este însărcinată, scurgerile sunt însoțite de alte simptome cum ar fi: senzația de mâncărime, miros ofensiv sau apar doar după contactul sexual? Femeia a avut mai mulți parteneri sexuali în ultima vreme? Un alt factor important, care poate indica existența unei probleme, este culoarea secreției.

Scurgerile vaginale anormale

Dacă scurgerile sunt însoțite de mâncărime și au consistență groasă, brânzoasă, poate fi semn de infecție. De regulă, dacă scurgerile de culoare albă sunt însoțite și de miros ofensiv care devine evident în timpul menstruatiei sau după contactul sexual, e posibil să vorbim de vaginoză bacteriană.

Dacă secreția vaginală este verzuie și este insoțită de senzație de arsură, există posibilitatea unei infecții cu trichomonas – boală cu transmitere pe cale sexuală.

Dacă secreția este transparentă, are textură elastică, ca o mucoasă, este semn că te afli în perioada ovulației, deci vorbim de o secreție sănătoasă și perfect normală.

Dacă la finalul menstruației te confrunți cu scurgeri de culoare roșu închis sau maro, acest lucru e perfect normal. De asemenea, între menstruații puteți avea mici scurgeri de sânge (spotting). Acestea sunt comune în mai multe situații: în cazul în care ai început să iei pastile concepționale, ai luat pastila de a doua zi sau ești însărcinată (aproximativ 20% din femeile însărcinate au spotting în primele trei luni de sarcină, datorită schimbărilor hormonale). Aceste scurgeri nu sunt de regulă ceva grav, dar pentru siguranța ta e indicat să consulți un medic care să stabilească dacă sunt un motiv de îngrijorare sau nu.

Secrețiile vaginale pe scurt

Așadar, nu uita: scurgerile vaginale normale, fiziologice sunt o funcție sănătoasă a corpului feminin, fiind un mijloc prin care vaginul se curăță de impurități. Atunci când depui efort fizic suplimentar, dacă lucrezi intens la sală de exemplu, acestea pot apărea într-o cantitate mai mare ca de obicei. Printre alte situații în care cantitatea de scurgeri vaginale poate să crească se numără: lubrefierea din timpul contactului sexual sau când ești în perioada ovulației.

Pe de altă parte, cauza majoră a scurgerilor vaginale anormale este infecția, de aceea pentru diagnostic și tratament corect e recomandat să mergi la un consult medical.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.