Tipuri de ecografii şi ce poate depista fiecare investigaţie medicală

Ecografia este o metodă imagistică medicală care foloseşte ultrasunetele cu ajutorul cărora vizualizează diferite structuri și organe interne ale corpului. Ea este una dintre cele mai folosite și moderne unelte de diagnostic.

Câte tipuri de ecografii există, în funcție de tehnologia folosită

În funcție de tehnologia folosită, ecografia poate fi de mai multe tipuri:

  • bidimensională 2D – permite vizualizarea anumitor secțiuni ale unui organ
  • tridimensională 3D – captează mai multe imagini 2D și, la final, face o reconstrucție finală și completă 3D
  • 4D – permite vizualizarea 3D în timp real
  • metoda Doppler – se folosește pentru studierea vascularizației organelor – vizualizează fluxul sanguin prezent în zona examinată
  • cu substanță de contrast – pentru evidențierea mai clară a zonelor cu vascularizație modificată, utilă în depistarea diferitelor tipuri de tumori

Tipuri de ecografii şi ce poate depista fiecare investigaţie medicală

În funcţie de zona care urmează să fie investigată, ecografiile se clasifică în mai multe categorii:

Ecografia abdominală

Ecografia abdominală vizualizeaza organele din interiorul abdomenului, în funcție de zona investigată: în partea superioară (ficat, vezică biliară, stomac, splină, pancreas, rinichi, glande suprarenale, și în zona inferioară/pelvină (ovare, uter, col uterin, trompele uterine, vezica urinară).

În cazul bărbaților, acest tip de ecografie este utilizat pentru a investiga vezica urinară, prostata și veziculele seminale.

Examinarea organelor pelvine se face cu ajutorul unei sonde care este plasată fie pe abdomen, fie în interiorul organismului (intravaginal sau intrarectal) pentru a obține imagini mai clare.

Ecografia, în cazul bărbaților, se completează cu ecografia testiculară, dacă este necesar.

Ecografia transvaginală

Este o variantă foarte utilă de evaluare a organelor pelvine și este una dintre cele mai importante investigații medicale utilizate de ginecologi. Se realizează pentru a verifica starea de sănătate a aparatului reproducător feminin, în cazul femeilor active sexual. Se efectuează prin introducerea unei sonde speciale de examinare în vagin. Află când și de ce este important să efectuezi o astfel de ecografie.

Ecografia în sarcină

Acest tip de investigație este singura metodă lipsită de riscuri prin care se poate vizualiza fătul. Ea permite urmărirea evoluției normale a sarcinii și depistarea unor posibile anomalii ale fătului. Cele mai importante în acest sens fiind ecografiile de morfologie fetală de la 12 și la 20 săptămâni de sarcină.

Rolul ecografiei în sarcină nu este legat strict de urmărirea fătului, ci și de supraveghere a gravidei, de descoperire și tratare a unor posibile complicații care pot să apară.

Ecografia generală

Include ecografia glandelor endocrine: glanda mamară, tiroida, paratiroide, suprarenale.

Ecografia mamară

Cancerul la sân este una dintre cele mai răspândite forme de cancer și, totodată, una care este adesea depistată într-un stadiu deja avansat, atunci când șansele de vindecare sunt mai scăzute. Tocmai de aceea, pentru a preveni dezvoltarea unor boli nedorite, este important să ai în vedere câteva analize esențiale pentru sănătatea ta.

Pe lângă autoexaminarea și examinarea clinică a sânilor, ecografia mamară este recomandată a fi efectuată în cazul în care apar modificări la nivelul sânilor: se depistează noduli, modificări la nivelul pielii, roșeață sau când apar scurgeri  mamelonare.

Ecografia mamară de rutină este recomandată a fi facută chiar în lipsa oricaror modificări, anual.

Ecocardiografia

Este o ramură specială a ecografiei, dedicată examinării cordului, utilă medicilor cardiologi. Se folosește în diagnosticul și monitorizarea afecțiunilor cardiace.

Ecografia de părți moi

Este ecografia musculoscheletală care aduce informații despre mușchi, tendoane, articulații, țesutul adipos sau limfatic din zona examinată. Este utilă în ortopedie, reumatologie și neurologie.

Cum te pregătești înaintea unui consult ecografic

La fel ca și consultul ginecologic, pregătirea pacientului pentru o ecografie trebuie să respecte câteva indicații, în funcție de tipul de ecografiei:

  • ecografie abdominală – în acest caz, nu trebuie să consumi alimente, băuturi acidulate sau cafea cu cel puțin 6 ore înainte de investigație. Se recomandă să consumi 1 – 1,5 litri de apă sau ceai înainte de examinare.
  • ecografie pelvină – se recomandă să consumi intre 400ml si 1 litru de apă cu o oră înainte de investigaţie, fara a goli vezica, astfel încât vezica urinară să fie plină şi să permită vizualizarea cât mai precisă a organelor interne.
  • în cazul ecografiei endovaginale (transvaginale) aceasta se face după micțiune, nu este necesar ca vezica să fie plină.
  • ecografie intrarectală – se recomandă clisma care golește rectul înaintea examinării

De asemenea, este important ca pacienta să nu folosească creme sau loțiuni aplicate pe zona care urmează a fi examinată. Acestea pot îngreuna vizualizarea corectă a regiunii examinate.

În concluzie, indiferent ce tipuri de ecografii ai nevoie să-ți fie efactuate, este important să știi că ecografia este o metodă imagistică de diagnostic sigură, care nu are efecte adverse. Chiar dacă nu ți-ai început încă viața sexuală, ecografia este o investigație pe care ar trebui s-o faci anual, ca să te asiguri că totul este în regulă cu tine.

 

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.