Pot rămâne însărcinată chiar și dacă e prima dată când fac sex?

  Cu siguranță, da! Poți rămâne însărcinată dacă în vagin ajunge spermă, indiferent dacă este vorba despre primul, al doilea sau alt contact sexual. Așadar, este foarte important să folosești o metodă de contracepție modernă și sigură, care să te ferească de riscul apariției unei sarcini nedorite. Iată câteva dintre aceste metode, alături de lucrurile bine de știut, înainte de a le utiliza:

  • Prezervativul are o rată de eșec de aproximativ 16% (pentru că uneori se sparge sau alunecă), însă este singurul care te protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
  • Anticoncepționalele reprezintă o metodă contraceptivă eficientă pe termen lung, cu o eficiență de 99,7%. Pentru a începe utilizarea anticoncepționalelor, este necesară o vizită la un ginecolog, la un medic de planificare familială (găsești pe website-ul nostru lista cabinetelor de planificare familială la care poți merge fără trimitere de la medicul de familie și gratis) sau la un endocrinolog.
  • Dacă ai avut un contact sexual neprotejat, pilula de a doua zi este singura care, administrată în maximum 72 de ore după contactul sexual, poate elimina riscul apariției unei sarcini nedorite.
  VEZI MAI MULTE ÎNTREBĂRI
  Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.