Dacă ar fi să facem un top al celor mai „tabu” subiecte, lubrifierea s-ar afla cu siguranță în vârf alături de masturbare. Deși poate părea un subiect jenant sau chiar rușinos, lubrifierea este un aspect important al experienței sexuale și poate afecta confortul și plăcerea în timpul actului sexual.

Ce este lubrifierea

Lubrifierea este un proces natural prin care vaginul secretă o substanță lichidă pentru a menține zona umedă și lubrifiată. Acest lichid ajută la menținerea sănătății vaginale, protejând zona de iritații și infecții. În plus, lubrifierea este importantă în timpul actului sexual, deoarece ajută la reducerea fricțiunii și la prevenirea durerii sau a disconfortului. Apropo, descoperă care sunt cele mai frecvente cauze care duc la dureri în timpul actului sexual.

Însă, nu toate femeile produc aceeași cantitate de lubrifiere sau la fel de repede. Există mai mulți factori care pot afecta lubrifierea, inclusiv nivelul de hormoni, medicamentele, stresul, anxietatea sau alte probleme de sănătate.

Cum arată lubrifierea în diferitele etape ale vieții

  1. în adolescență, nivelurile de estrogen încep să crească, ceea ce poate duce la producerea mai multor secreții vaginale. Cu toate acestea, în timpul primelor experiențe sexuale, pot apărea momente de disconfort sau chiar durere, deoarece corpul tău încă se adaptează la activitatea sexuală.
  2. la maturitate, pe măsură ce îmbătrânim, producția de estrogen poate scădea, ceea ce poate duce la o scădere a producției de lubrifiere naturală. Aceasta poate duce la disconfort sau durere în timpul activității sexuale și poate face necesară utilizarea unui lubrifiant.

În general, este important să fii conștientă de propriul corp și să observi schimbările în producția de lubrifiere. Dacă experimentezi disconfort sau durere în timpul activității sexuale, discută cu medicul tău despre opțiunile disponibile pentru a ajuta la îmbunătățirea confortului și reducerea riscului de leziuni sau iritații.

Lubrifierea 404. Ce-i de făcut

Dacă ai probleme cu lubrifierea naturală, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a ajuta:

  1. Preludiu: un preludiu adecvat poate ajuta la stimularea secreției naturale de lubrifiere. Asigură-te că îți oferi timp să explorezi și să te exciți înainte de actul sexual.
  2. Utilizarea unui lubrifiant: dacă ai dificultăți în a produce suficientă lubrifiere naturală, puteți utiliza un lubrifiant. Există mai multe tipuri de lubrifianți disponibile pe piață, fie pe bază de apă, fie pe bază de silicon.
  3. Discuție cu medicul: dacă ai probleme persistente de lubrifiere, este posibil să fie cauzate de un dezechilibru hormonal sau de alte probleme de sănătate. În acest caz, este important să discuți cu medicul tău.

Diferența între lubrifianții pe bază de apă, de silicon și de ulei

  • Lubrifianții pe bază de apă sunt cei mai des utilizați și sunt compatibili cu majoritatea prezervativelor și jucăriilor sexuale. Aceștia sunt ușor de spălat și nu pătează.
  • Lubrifianții pe bază de silicon sunt mai puțin probabil să se usuce și să necesite reaplicare și pot fi utilizați în apă. Cu toate acestea, aceștia nu sunt compatibili cu jucăriile sexuale din silicon și pot fi mai dificil de curățat.
  • Lubrifianții pe bază de ulei sunt cei mai greu de curățat și pot deteriora anumite tipuri de prezervative și jucării sexuale. În general, este recomandat să evitați lubrifianții pe bază de ulei dacă utilizați prezervative sau jucării sexuale.

În concluzie, este important să acorzi atenție lubrifierii naturale. Astfel te asiguri că ai o experiență sexuală confortabilă și plăcută. Nu uita să comunici cu partenerul/ partenera ta despre preferințele și nevoile tale și să nu eziți să ceri ajutor dacă ai probleme.

_____
Sursă poză de copertă: Freepik

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.