Cele trei laturi ale unei relații de lungă durată

Uitându-ne în urmă, fiecare dintre noi poate număra câteva relații care, din diferite motive, nu au rezistat testului timpului. Cei mai norocoși au însă alături o jumătate cu care se înțeleg de minune și care constituie partea cea mai încântătoare a vieții. Oare care este secretul lor? Ce face ca relația lor să devină tot mai puternică pe zi ce trece?

Psihologul american Robert Sternberg a explicat cum se face că anumite relații funcționează atât de bine, pe când altele iau sfârșit rapid, chiar în ciuda unui început promițător. El a dezvoltat teoria triunghiului iubirii, conform căreia iubirea este, de fapt, o rezultantă a 3 componente: intimitatea, pasiunea și angajamentul.

Cum să eviți sfârșitul unei relații de lungă durată?

 

Primul dintre acestea, intimitatea, se referă la capacitatea de a crea o conexiune cu celălalt, de a dezvolta un atașament față de persoana de lângă noi. Fără îndoială, în preajma anumitor persoane avem acel sentiment inexplicabil de apropiere care, uneori, se creează aproape instantaneu. Ne este ușor să ne deschidem față de celălalt, încrederea se construiește fără efort, ba chiar pare că ne putem citi gândurile unul altuia.

Pasiunea este strâns legată de atracția fizică pe care o simțim, acel sentiment intens și electrizant care stârnește apetitul sexual. Pasiunea este intensitate, energie sexuală, ingredientul care trece dincolo de limitele rațiunii și care ne poartă pe cele mai înalte culmi. Într-o relație, pasiunea este cea care întreține focul aprins, o sursă arzătoare de energie și creativitate.

Deși am spune că aceste două componente i-ar putea fi suficiente iubirii pentru a o duce bine, adevărul este că, în lipsa celui de-al treilea element, totul poate dispărea într-o clipă. Angajamentul este, în această poveste, singurul element rațional: decizia de a rămâne alături de partener, de a-i fi fidel și de a fi sprijinul de care acesta are nevoie pe termen lung. Fără a neglija importanța spontaneității și a efectelor sale magice, capacitatea de a face planuri alături de cineva este ceea ce face diferența dintre o relație de iubire de lungă durată, care poate constitui baza întemeierii unei familii și o legătură intensă și interesantă, însă fără o perspectivă reală.

Dozele în care fiecare dintre aceste componente sunt întâlnite în „rețeta” unei relații explică tipul de relație, raporturile dintre cei doi „îndrăgostiți” și durata legăturii dintre ei. De asemenea, aceste doze diferă în funcție de etapa în care se află relația. Dr. Sternberg ne asigură că, în cazul în care relația se bazează numai pe una dintre cele 3 componente, cel mai probabil este ca aceasta să nu dureze prea mult timp. De asemenea, angajamentul este singura componentă care nu poate lipsi dintr-o poveste de dragoste care se încheie cu „Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți.”

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.