Când și de ce este important să faci o ecografie transvaginală?

Ecografia transvaginală este una dintre cele mai importante investigații medicale utilizate de ginecologi pentru a verifica starea de sănătate a aparatului reproducător femeiesc, în cazul femeilor active sexual. Alături de testul Babeș – Papanicolau, efectuat pentru a depista eventualele leziuni precanceroase la nivelul cancerului de col uterin, ecografia transvaginală ar trebui să facă parte din setul de analizele ginecologice anuale, care pot preveni infecțiile și, mai ales, cancerul.

Cum se face o ecografie transvaginală?

Ecografia transvaginală este o ecografie realizată de medicul ginecologic cu ajutorul unei sonde ecografice, prevăzută cu o minicameră, care se introduce în canalul vaginal. Spre deosebire de alte metode de investigare, ecografia transvaginală, care permite sondei să se apropie foarte mult de organele examinate, oferă detalii mult mai mărite și imagini clare asupra uterului și a ovarelor, trompelor uterine, endometrului sau a vezicii urinare. În plus, aceasta se realizează rapid (durează de obicei între 10 – 20 de minute), nu necesită spitalizare sau anestezie, este o metodă nedureroasă, manifestându-se printr-un mic disconfort trecător și nu prezintă risc de radiații.

De ce este importantă o ecografie transvaginală?

Aceasta face posibil diagnosticul sigur pentru anumite afecțiuni dezvoltate la nivelul ovarelor. Ecografia transvaginală oferă o acuratețe mult mai ridicată a rezultatelor față de alte analize ginecologice, putând identifica, în cazuri speciale, anumite formațiuni tumorale manifestate prin cancerul ovarian sau cancerul endometrial. De asemenea, în urma unei ecografii transvaginale, medicul ginecolog poate observa cu precizie apariția unor chisturi ovariene, a unor fribroame uterine sau a unei sarcini extrauterine, putând indica inclusiv cauza unor sângerări vaginale anormale, a menstruațiilor neregulate, a durerilor pelvine sau a unor probleme de infertilitate. Totodată, în cazul unei sarcini, ecografia transvaginală este cea mai importantă metodă de screening pentru a detecta eventuale afecțiuni ale fătului, precum și pentru a obține informații privind mărimea și poziția acestuia.

Cum te pregătești înainte de o ecografie transvaginală?

Ecografia transvaginală nu necesită pregătiri speciale, însă, înainte de a o realiza, medicul ginecolog te poate ruga să urinezi pentru examinarea mai clara a uterului si ovarelor. Întrucât în timpul ecografiei sonda va fi îmbrăcată într-un manșon de latex asemănător prezervativului, este important să-ți anunți dinainte medicul dacă ai alergie la latex. De asemenea, pentru a avea o imagine cât mai bună a stării tale de sănătate, este important să-ți ajuți medicul cu răspunsuri la câteva întrebări privind data ultimei menstruații, existența unor sarcini și numărul acestora, descrierea exactă a simptomelor, rezultatele analizelor de rutină sau, dacă este cazul, operații chirurgicale realizate anterior.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.