Cât de pregătiți sunt tinerii în fața pericolului neprevăzutului

Începerea vieții sexuale este un moment foarte important în viața fiecărui adolescent sau tânăr. Odată cu luarea acestei decizii vine și responsabilitatea de a alege o metodă contraceptivă sigură și modernă pentru a evita instalarea unei sarcini nedorite.

Dacă toamna se numără bobocii, platforma de educație sexuală planificaneprevazutul.ro și-a propus ca de Ziua Mondială a Contracepției, să afle cât de informați sunt cititorii platformei în fața pericolului neprevăzutului, în comparație cu rezultatele studiului realizat de Unlock Research din 2018. Pentru a putea evalua diferențele, în septembrie 2019 s-a folosit un chestionar publicat chiar pe web-site-ul campaniei.

Așadar, în acest articol vom vorbi despre cum s-au schimbat statisticile din septembrie 2018 până în septembrie 2019. Sunteți curioși să aflați rezultatele?

  1. Date generale despre viața sexuală a tinerilor

Printre datele importante ale sondajului regăsim că 60% dintre tinerii români au avut cel puțin un contact sexual neprotejat de la începerea vieții sexuale, deși 93% dintre ei știu că o sarcină poate apărea chiar și în urma primului contact sexual, iar 66% dintre ei se tem explicit de instalarea unei sarcini nedorite în cazul unui contact neprotejat. De asemenea, peste 15% dintre tineri nu folosesc metode contraceptive, în timp ce 57% declară că folosesc prezervativul și 18% metoda retragerii, deși această metodă prezintă o rată de eșec de 26%.

  1. Începerea vieții sexuale

Dacă vârsta medie, declarată, la care tinerii își începeau viața sexuală în 2018 era de peste 17 ani, acum mai mult de jumătate dintre participanții la sondaj au răspuns că și-au început viața sexuală la mai puțin de 17 ani. Mai mult decât atât, 9% dintre ei au luat această decizie chiar înainte de 15 ani.

  1. Metode contraceptive

În ceea ce privește alegerea unei metode de contracepție, conform rezultatelor, rămâne o preferință individuală. Astfel, 34% dintre tineri au răspuns că preferă să și-o aleagă pe cont propriu, iar 24% folosesc metoda aleasă de partener/ă. În schimb, doar 10% căută sfatul medicului pentru alegerea metodei potrivite.

Un aspect pozitiv este că cititorii platformei www.planificaneprevazutul.ro sunt mai informați în acest an față de 2018. Și acest lucru a putut fi ușor observat prin faptul că mai mult de jumătate dintre respondenți știu că pot apela la pilula de a doua zi în cazul unui accident în pat (58%), iar 53% știu că pilula de a doua zi se poate lua de mai multe ori pe an, dar numai în cazuri de urgență. De menționat este că pilula de a doua zi este o măsură de protecție eficientă în cazul în care altă metodă contraceptivă a dat greș și dacă este utilizată în cel mult 72 de ore de la contactul sexual neprotejat.

  1. Mituri

Una dintre concluziile studiului din 2018 a fost că tinerii nu folosesc protecție la fiecare contact sexual din cauza faptului că ei confirmă miturile. Rezultatele sondajului de anul acesta demonstrează că, deși gradul de informare cu privire la sănătatea sexuală crește de la an la an, mulți dintre tineri încă fac alegeri privind viața lor sexuală, bazându-se pe informații eronate.

În comparație cu studiul din 2018, în 2019 mai puțini tineri cred că:

  • anticoncepționalele creează dezechilibre hormonale în organism: 33% în 2019 versus 53% în 2018
  • prezervativele reduc plăcerea: 18% în 2019 versus 46% în 2018
  • anticoncepționalele îngrașă: 16% în 2019 versus 29% în 2018
  • dacă o femeie administrează pe termen lung anticoncepționale, aceasta va rămâne mai greu însărcinată: 16% în 2019 versus 42% în 2018
  1. Surse de informare

În ceea ce privește informarea, sursele principale pe care tinerii români le folosesc în 2019 sunt site-urile (52%) care conțin informație specializată, cu sfaturi și informații oferite de medici specialiști, social media (14%) – mediul virtual în care își petrec majoritatea timpului pentru a conversa și a afla noutăți, iar în cele din urmă consultă și sfatul unui medic (13%). Prietenii și familia nu dețin un rol important în informarea tinerilor, conform rezultatelor.

Așadar, având în vedere situația din 2019 în ceea ce privește sănătatea sexuală a tinerilor, planificaneprevazutul.ro oferă în continuare tinerilor informații despre metode contraceptive, începerea vieții sexuale, evitarea unei sarcini nedorite, dar și multe altele.

În plus, în semn de sprijin și susținere, platforma le oferă posiilitatea de lua legătura direct cu Specialistul Planifică Neprevăzutul prin intermediul secțiunii „Întreabă medicul” de pe site sau la adresa doctorul@planificaneprevazutul.ro

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.