9 lucruri pe care ar trebui să le știi despre spermă

Lichid preejaculator, spermă, risc de sarcină… care este legătura dintre ele? Mulți dintre noi am auzit tot felul de lucruri în privința acelui lichid pe care băiatul îl elimină prin ejaculare, respectiv sperma. Dar… care e adevărul? Ce ar trebui să știi despre asta, mai ales dacă vrei să eviți o sarcină? Fix pentru acest subiect ne-am consultat cu specialiștii și am aflat o serie de noutăți pe care urmează să le împărtășim cu tine!

First of all – ce este sperma?

Conform DEX și mai simplificat, sperma este un lichid fiziologic pe care bărbatul îl elimină prin ejaculare și care conține spermatozoizi. Odată ce aceștia ajung în vagin apare ocazia instalării unei sarcini. Dacă îți dorești totuși să eviți o sarcină, uite câteva lucruri pe care e bine să le știi despre spermă!

1. Primul moment al ejaculării conține cea mai mare concentrație de spermă

E fast & furious încă de la prima picătură pentru că da, cea mai mare concentrație este la început, iar în unele situații băieții nici nu simt cât de repede se poate întâmpla ejacularea. Acesta e și unul dintre motivele pentru care metoda retragerii eșuează în foarte multe cazuri. Cuplurile care se bazează pe „lasă că iese la timp” ar trebui să știe asta și să renunțe la stilul de viață „pe muchie de cuțit.”

2. Cât trăiesc spermatozoizii? Sperma poate rezista în organism pentru o perioadă lungă de timp

Din momentul în care sperma ajunge în vagin, aceasta poate rezista până la 72 de ore, deci 3 zile, iar în unele cazuri chiar 5 zile – depinde cât de prietenos e mucusul cervical. Acest aspect e ultra important de știut și de ținut cont atunci când te gândești să faci sex înainte de menstruație, în timpul menstruație sau după. Dat fiind faptul că perioada de fertilitate poate fi influențată de mulți factori, o sarcină este posibilă și dacă ai avut un contact sexual în afara zilelor fertile tocmai din cauza timpului în care spermatozoizii au capacitatea să „supraviețuiască”.

Dacă mediul vaginal și cervixul reprezintă, în general, bariere pentru microorganisme, relația lor cu spermatozoizii este una specială. De-a lungul unui ciclu menstrual de 28 zile, compoziția mucusului cervical se schimbă, fiind uneori foarte prietenos cu spermatozoizii sau alteori respingător. Perioada de după ovulație, de exemplu, este cea mai prielnică pentru supraviețuirea spermatozoizilor.
E bine să știi și că spermatozoizii nu trec prin haine sau țesături, iar apa în sine nu este o metodă de contracepție. Dacă vă doriți experiențe noi în duș sau în piscină, e un must să folosiți protecție!

Acum că știi aceste informații, de fiecare dată când ai contact cu sperma sau lichidul preejaculator ar fi bine să te speli cu apă caldă și săpun în zonele atinse și pe mâini, bineînțeles, înainte de a continua orice joc! Dacă ți s-a întâmplat asta și doriți să dați episodul pe repeat – mare atenție – folosiți protecție și pentru următoarele contacte sexuale!

3. Mai mult sex sau mai multe masturbări nu înseamnă mai puține șanse de sarcină

Dacă sperai să se întâmple contrariul, well… not! E posibil, într-adevăr, ca volumul de spermă să fie unul mai mic în funcție de cât de des au loc masturbările sau contactele sexuale, dar calitatea rămâne aceeași. Cu alte cuvinte, chiar dacă la ejacularea cu nr. „x” curg doar câteva picături – sunt suficiente pentru a-ți face griji în privința unei sarcini în condițiile în care acestea ajung în vagin.

Citește și: Masturbarea – fără rușine despre beneficii și sentimentul de vinovăție

4. Lichidul preejaculator poate conține spermatozoizi

Faptul că lichidul preejaculator poate conține spermatozoizi nu este o noutate, ci e un lucru dovedit științific. Astfel că, deși ai avut o penetrarea de câteva secunde, iar lichidul preejaculator era prezent, riscul să apară un bebe există, iar asta trebuie prevăzut dacă nu intenționezi să-ți schimbi planurile de viitor.

5. Calitatea spermei depinde de alimentație

Sperma, dar și alte fluide ale organismului sunt influențate direct nu doar de alimentație, dar și de starea de sănătate și de stilul de viață pe care îl ai. Dacă vrei să îmbunătățești acest aspect, să trăiești cât mai sănătos este soluția.

6. Nu toți spermatozoizii arată la fel

Cum nici o mână nu e identică cu cealaltă. Cert este că structura este definitorie în drumul lor către ovul, spun specialiștii. Spermatozoizii cu mai multe capete, cu cozi în formă ciudată sau părți lipsă nu ajung, în general, la finalul drumului către fertilizare.

7. Spermatozoizii „circulă cu viteză”

E posibil ca asta să nu fie prima dată când afli că viteza spermatozoidului ejaculat atinge circa 1-3 mm/min, iar o medie este aceea că un bărbat elimină de-a lungul vieții aproximativ 124 de litri de spermă. Interesant, nu?

8. Spermatozoizii nu se văd cu ochiul liber

E și normal să fie așa, mai ales că dimensiunile lor sunt de ordinul sutimilor de milimetru. Singurul mod prin care pot fi identificați este la microscop.

9. Traseul spermatozoizilor este unul lung

Lung și anevoios este traseul, fapt pentru care nu toți spermatozoizii ajung la „destinație”. Prin ejaculare se elimină circa 3 ml de lichid care conține 300 de milioane de spermatozoizi. Pe măsură ce spermatozoizii avansează, numărul lor scade rapid. Cu toate acestea, nu uita de timpul în care sperma poate rezista în interiorul vaginului. Cea mai sigură variantă e să nu te culci pe o ureche și să te protejezi!

Citește și: TOP 5 curiozități ale tinerilor când vine vorba de sex și contracepție

Dacă ai ajuns la finalul articolului cu siguranță vei fi mai câștigat/ă, dar dincolo de asta, dacă nu ești pregătit/ ă pentru o sarcină, cea mai bună protecție este prevenția. Există multe situații neplăcute cu care te poți confrunta, iar grija pentru tine este cea mai importantă! Alege să ai o viață sexuală sigură, cu experiențe de neuitat și nu de regretat.

P.S. Dacă ți-a plăcut acest articol și crezi că e util, distribuie-l prietenilor tăi ca să afle 9 lucruri pe care ar trebui să le știe despre spermă. Iar până data viitoare, stay #safe!

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.