6 mituri despre fibroamele uterine

De-a lungul anilor, este posibil să fi auzit mai multe mituri despre fibroamele uterine. Cele mai multe dintre acestea se bazează pe informații medicale învechite sau pe concepții populare greșite. De aceea, este important ca femeile cu fibrom să descopere adevărul din spatele miturilor, înainte de a alege un plan de tratament.

1.    Fibromul uterin provoacă întotdeauna durere și disconfort

Fals. Unul dintre cele mai cunoscute mituri este că fibromul uterin este dureros și provoacă disconfort. În realitate, multe femei care se confruntă cu această afecțiune nu prezintă niciun simptom și s-ar putea să nici nu știe că o au, până când medicul lor nu le observă.

Acest lucru este din cauza faptului că fibroamele se dezvolta în diverse forme și dimensiuni.

În general, pe măsură ce fibroamele cresc, pot provoca mai multe neplăceri, deși fibroamele mai mici pot fi și ele problematice, în funcție de poziția lor.

În tabelul 4 al studiului poți citi mai multe informații despre frecvența durerii: comparație între femeile diagnosticate cu fibrom uterin și femeile fără diagnostic de fibrom uterin.

2.   Fibromul uterin este mereu cancerigen

Fals. Acest mit este unul de înțeles, deoarece fibroamele sunt tumori, și majoritatea oamenilor pun semnul egal între tumoră și cancer.

Dar fibroamele uterine sunt, în marea majoritate a cazurilor, tumori benigne (non-canceroase). Deși rareori se pot transforma in tumori maligne, conform studiilor, majoritatea femeilor cu fibroame nu se confruntă cu riscuri de cancer endometrial.

3.   Histerectomia este singurul tratament eficient pentru fibromul uterin

Fals. În trecut, histerectomia era adesea singura opțiune pentru femeile cu fibrom uterin. Datorită progreselor medicale, există acum alternative noninvazive sau minim invazive, cu eficacitate faorte bună ceea ce le face preferabile histerectomiei. Descoperă mai multe detalii despre tratamentul fibromului uterin.

Este important să știi, însă, că tratamentul fibromului trebuie individualizat în funcție de factori precum vârstă, semnele și simptomele, apariția complicațiilor, răspunsul la tratament cu reducerea susținută a dimensiunii fibromului și menținerea sau îmbunătățirea fertilității, pentru a minimiza cât de mult posibil efectele secundare.

4.   Dacă ai fibrom uterin, nu poți rămâne însărcinată

Fals. Fibroamele uterine sunt relativ frecvente la femeile de vârstă reproductivă și au o anumită legătură cu sarcina.

Conform studiilor, în cazuri foarte rare, fibromul poate provoca infertilitate prin obstrucționarea trompelor uterine și afectarea transportului gameților, creșterea contractilități uterine.

În timpul sarcinii, fibroamele pot crește rapid, provocând dureri intense. Totuși, regresia fibromului după naștere a fost demonstrată la 72% dintre femei, cu o reducere de peste 50% a volumului fibromului între gestația timpurie și 3-6 luni postpartum.

5.   Odată îndepărtat, nu revine

Fals. Din păcate, în urma tratamentului fibromului uterin, acesta poate să reapară. Deși procedurile chirurgicale, cum ar fi miomectomia, îndepărtează fibroamele existente, ele nu previn apariția de noi fibroame. Rata de recurență a fibroamelor variază în funcție de diferiți factori, inclusiv de tipul tratamentului aplicat și de caracteristicile individuale ale fiecărei paciente.

Dacă ai fost tratată pentru FU, este important să-ți monitorizezi starea de sănătate împreună cu medicul ginecolog pentru a depista din timp orice semn de recurență.

6.   Fibromul uterin netratat continuă să crească

Depinde. Constatările primului studiu care măsoară direct incidența fibroamelor indică faptul că fibroamele foarte mici sunt dinamice în creșterea lor, cu o creștere rapidă, dar cu șanse mari de a se remite. Fibroamele mai mari cresc mai lent. De exemplu, un fibrom de 2 cm poate dura 4-5 ani pentru a-și dubla diametrul.

În absența tratamentului, creșterea fibroamelor poate continua neîngrădită până la menopauză, ceea ce poate duce la simptome precum durere pelvină, menstruații abundente sau prelungite, presiune sau durere în zona abdominală inferioară și, în unele cazuri, complicații în sarcină sau probleme de fertilitate. În timp ce unele fibroame rămân mici și asimptomatice, altele pot deveni suficient de mari încât să cauzeze simptome notabile și să necesite intervenție medicală.

Este important de menționat că, monitorizarea regulată a fibroamelor și discuțiile cu un medic despre opțiunile de tratament sunt importante pentru gestionarea efectivă a acestei afecțiuni.

În concluzie, abordarea miturilor despre fibroamelor uterine necesită o înțelegere clară și corectă. După cum ai văzut în rândurile de mai sus, multe dintre concepțiile populare despre fibroame sunt bazate pe informații învechite sau interpretări eronate.

Sperăm că acest material te ajută să planifici neprevăzutul în sănătatea ta. Și, ca de obicei, îți recomandăm să te consulți cu medicul tău ginecolog pentru perspective și tratament asupra acestei afecțiuni.

____
Sursă poză de copertă: 8photo, Freepik

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.