6 curiozități despre vaginul tău

Odată cu pubertatea este posibil să observi și să simți că în corpul tău se produc niște schimbări despre care e normal să fii curioasă. Cum tot corpul tău trece prin această etapă, este bine să știi și despre cele care au loc la nivelul vaginului tău. Dacă nu ai încă toate informațiile legate de componentele unui vagin, te invităm să descoperi din ce este vaginul format la interior, cât și la exterior.

Și când credeai că le știi pe toate, fie începi să faci confuzii, să crezi în lucruri pe care le auzi în jurul tău sau să afli altele noi. Tocmai de aceea, mai jos îți spunem dacă ce credeai tu e pe bune și ce ar mai trebui să știi în plus.

  1. Femeile nu urinează prin vagin

Fie că te-ai întrebat asta sau nu, este bine să știi că femeile nu urinează prin vagin. Dacă ai văzut deja articolul cu aparatul genital feminin extern, atunci ai văzut că există un orificiu special prin care femeile elimină urina, respectiv uretra. Aceasta din urmă este un tub conectat cu vezica urinară care se află sub clitoris și deasupra deschiderii vaginale.


  1. Vaginul nu este murdar

Vaginul nostru este un mediu propice ca bacteriile să se înmulțească. Ce nu știm este că unele dintre acele bacterii sunt bune și pentru că trăiesc într-un mediu acid, au rolul de a proteja vaginul împotriva infecțiilor. Tocmai de aceea nu e indicat să folosești produse chimice pentru spălare pentru că organul are un sistem propriu de autoreglare în lupta cu bacteriile. 😊


  1. Tampoanele nu se pierd în vagin

Când abia începi să descoperi partea ta feminină ai impresia că dacă bagi ceva în vagin (cum ar fi un tampon) acesta se pierde, însă nu e așa. Pereții vaginului se apropie și pot să susțină tamponul pentru că ei sunt flexibili și musculari. Deci nu trebuie să-ți fie teamă că va aluneca atunci când folosești un tampon intern.


  1. Forma vaginului nu se schimba dacă faci mai mult sex

Una dintre caracteristicile acestuia este elasticitatea, fapt care face ca el să se dilate în timpul sexului, dar apoi să revină la forma inițială. Acesta își modifică forma atunci când are loc o naștere.


  1. Vaginurile se aseamănă

Vulva este singura parte a aparatului feminin care diferă de la o femeie la alta, în timp ce vaginurile arată aproape la fel, conform literaturii de specialitate.


  1. Vaginul nu e un canal drept, ci curbat

Iată un lucru interesant despre arhitectura vaginului: privit din lateral, acesta are formă de „U” culcat care începe de la intrarea în vagin și se oprește la colul uterin.
E bine să fii curioasă despre cum funcționează corpul tău, tocmai de aceea, sperăm că din acest articol ai aflat lucruri noi despre aparatul genital feminin. Dacă vrei să afli mai multe sau ai sugestii de tematici care te interesează scrie-i medicului la adresa doctorul@planificaneprevazutul.ro.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.