5 trenduri despre sex ce „se discută” în 2020

De obicei, sfârșitul de an se încheie cu un bilanț a tot ceea ce s-a întâmplat bine sau lucruri care puteau să fie și mai bune. Dar să privim partea plină a paharului pentru că începutul lui 2020 vine pentru fiecare cu rezoluții, dorințe, dar și tendințe despre care ar fi bine să știi. Chiar dacă ți-ai propus deja noi obiective de îndeplinit, nu ar strica să fii la curent și cu trendurile despre ce se discută anul acesta în materie de… SEX.

Și pentru ca 2020 să fie de bun augur, în cele ce urmează vorbim despre cum poți face sex astfel încât să fii #safe și să te ferești de consecințe nedorite. Ready?

 

  1. Vizita la medic te scutește de probleme

Imediat nu e prea devreme, iar niciodată nu e prea târziu, așa că pe lista ta de țeluri pentru 2020 ar putea să fie și vizita la medic. Chiar dacă ești de părere că nu este necesar, cel puțin un consult anual e bine venit. Spre exemplu, în cazul fetelor, controalele de rutină la mediul ginecolog sunt absolut necesare înainte de începerea vieții sexuale, după primul contact sexual, atunci când ai nevoie de consiliere în privința unei metode contraceptive sigure, când ai o problemă de sănătate sau pur și simplu ca să verifici starea ta de bine. Să mai spunem că există afecțiuni care nu prezintă simptome și care se pot depista doar prin vizitele regulate la medic?

Indiferent în ce situație te-ai afla, nu trebuie să aștepți să se întâmple ceva ca să îți programezi un consult. Prevenția este întotdeauna mai bună decât tratamentul. 😉

 

via GIPHY

Citește și: 5 analize medicale importante pentru sănătatea oricărei femei

 

  1. Gândește-te la planul A pe termen lung

Că tot vorbeam mai sus de metodele contraceptive sigure, dacă vrei să ai parte de sex fără griji poți să iei în calcul metoda de protecție de lungă durată și anume pilulele anticoncepționale. Nu doar că este una dintre cele mai sigure metode (99,7%), dar poate fi și o soluție dacă ești nevoită să apelezi frecvent la pastila de a doua zi din cauză că prezervativul se rupe/alunecă sau orice altă metodă eșuează.

! De un aspect este nevoie să ții cont, însă – dacă îți dorești să administrezi pilule anticoncepționale, atunci e nevoie să mergi la medic pentru că doar acesta îți poate recomanda tipul potrivit nevoilor tale în funcție de istoricul medical, rezultatele analizelor și de sensibilitățile corpului tău. Tot în cadrul consultului vei primi și informații despre cum să le utilizezi corect.

 

Citește și: Ce trebuie să știi atunci când vrei să iei anticoncepționale

 

  1. Pune pe listă planul B pentru urgențe

Dacă, totuși, se întâmplă să ai parte de un accident neprevăzut, pastila de a doua zi este cea care te poate salva de o sarcină nedorită. Ideal ar fi să o administrezi în primele 24 de ore, dar nu mai târziu de 72 de ore. Nu uita că eficiența pilulei depinde de timpul de administrare și chiar dacă se numește „pilula de a doua zi” asta nu înseamnă că trebuie să o iei în ziua următoare, ci cât mai repede posibil. BTW, aceasta se găsește la farmacie și poți să o cumperi fără să ai nevoie de prescripție de la medic.

Și pentru că știm cât de mare e stresul și cât de panicată te simți într-o astfel de situație, Specialistul Planifică Neprevăzutul recomandă pentru liniștea ta să faci și un test de sarcină după 2-3 săptămâni de la administrarea pilulei ca să verifici eficiența.

 

via GIPHY

 

  1. Distrează-te fără BTS

Învățăm din greșeli, iar dacă studiul din 2019 arăta că peste 60% dintre tineri au avut cel puțin un contact sexual neprotejat de la începutul vieții sexuale, în 2020 ar trebui să iei aminte că riscurile sunt multiple și nu ar trebui să te expui bolilor cu transmitere sexuală.

 

via GIPHY

 

Cum să te ferești de BTS? Simplu – folosește prezervativul! Acesta este singura metodă care protejează împotriva bolilor care se pot transmite prin orice tip de sex: vaginal, oral și anal.

 

  1. Informează-te constant

Când ai curiozități despre cum să eviți o sarcină nedorită, despre metodele de contracepție sau orice altceva care îți stârnește interesul referitor la sex, informează-te!

Platforma www.planificaneprevazutul.ro îți stă la dispoziție cu materiale și informații la zi despre ce te interesează. Ne poți găsi, de asemenea și pe Facebook sau Instagram, just follow us și scrie-ne dacă ți-ai dori să dezbatem un nou subiect.

 

via GIPHY

P.S. Dacă ți-a plăcut acest articol și crezi că e util, distribuie-l prietenilor tăi ca să afle tendințele despre sex ale anului 2020. Iar până data viitoare, stay #safe!

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.