4 mituri despre virusul HPV, cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală

HPV este prescurtarea de la Human Papilloma Virus (în limba română Virusul Papiloma Uman), un virus ADN care se transmite cel mai adesea pe cale sexuală. HPV este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală, un virus cu atât mai periculos, cu cât majoritatea infecțiilor nu prezintă simptome.

Mai jos vă invităm să aflați adevărul din spatele a 4 dintre cele mai întâlnite mituri când vine vorba de HPV.

 

  1. MIT: doar femeile pot contacta virusul HPV

Fals. Majoritatea adulților activi sexuli pot contacta o infecție cauzată de virusul HPV, statisticile medicale arătând că cel puțin 50% din adulții activi sexual au o infecție cu HPV la un moment dat în viață. Asta se întâmplă și la bărbați și la femei. Astfel, orice bărbat activ sexual, chiar și în cazul în care e fidel unei singure partenere toată viața, poate lua virusul şi apoi poate fi purtător pentru alte femei.

 

  1. MIT: toate virusurile HPV pot duce la cancer

Fals. Deși HPV-ul poate fi cauza apariției mai multor tipuri de cancer, asta nu înseamnă că toate tulpinile acestui virus aduc cu sine risc de cancer. Mai exact, se cunosc în jur de 150 de tulpini de HPV, împărțite în 4 grupe în funcție de riscul lor oncogenic (risc oncogen crescut, scăzut, intermediar și nedeterminabil). Tulpinile de HPV din grupul cu risc oncogen crescut și intermediar sunt asociate cu apariția leziunilor precanceroase care pot duce la apariția cancerului de col uterin. Tulpinile 16 și 18 HPV  sunt asociate cu aproximativ 70% dintre cazurile de cancer cervical. Infecțiile HPV cu risc crescut poartă responsabilitatea a 5% din toate tipurile de cancer la nivel global. E bine de știut că, în funcție de numeroși factori, printre care un rol important îl are și imunitatea organismului, multe dintre infecțiile HPV cu risc crescut trec de la sine în 1-2 ani, fără să producă  leziuni evolutive.

 

  1. MIT: Virusul HPV se transmite doar pe cale sexuală

Fals. Deși prin contactul sexual este cel mai probabil să se transmită HPV, asta nu înseamnă că e singura modalitate de a contacta virusul. Virusul HPV se  transmite prin contact intim piele-la-piele cu o persoană deja infectată. Asta înseamnă că e suficient ca partenerii să aibă contact doar cu zona genitală, fără să existe penetrare, și tot să existe posibilitatea infestării cu HPV. Mai mult, prezervativul oferă protecție limitată în transmiterea acestei infecții, mai ales pentru că, de cele mai multe, ori este folosit incorect. Pentru ca prezervativul să se apropie de protecția teoretică pe care o oferă, este necesar ca partenerii să-l folosească dinaintea oricărei atingeri a părților genitale și până după ejaculare, astfel încât să nu existe contact cu zonele infectate.

 

  1. MIT: Virusul HPV, odată contactat, are niște simptome clare

Fals. De fapt, în cele mai multe cazuri, persoanele care au fost infectate cu un tip de virus HPV nu prezintă simptome. Mai mult, în majoritatea cazurilor, virusul este dezactivat cu ajutorul unui sistem imunitar puternic, în 2 ani organismul reușind să învingă singur virusul. Altfel, majoritatea oamenilor nici nu știu că au contactat virusul HPV.

Există însă unele tulpini de HPV – cele cu risc oncogenic scăzut – care provoacă negi (condiloame veneriene) în zona genitală. Frecvent aceste condiloame dispar fără tratament sau cu ajutorul electrocauterului, a laserului sau prin aplicarea locală de soluții care ard aceste formațiuni.

Cum spuneam și la început, HPV este un virus cu atât mai periculos, cu cât majoritatea infecțiilor nu prezintă simptome. Din acest motiv, este extrem de importantă diagnosticarea acestuia din timp. Principalul instrument de monitorizare este testul Babeș-Papanicolau, care trebuie să fie efectuat regulat, anual odată cu începerea vieții sexuale.  Testarea HPV se efectuează ca test de screening după vârsta de 30 de ani. De asemenea, limitarea numărului de parteneri sexuali, controalele regulate la ginecolog/ la urolog, o alimentație sănătoasă, toate aceste aspecte pot contribui la reducerea șanselor de a fi infectați cu virusul HPV.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.