Trucuri pentru a te simți mai bine în perioada menstruației

Durerile, lipsa de energie, stările de irascibilitate sau balonările sunt doar câteva dintre simptomele pe care o femeie le poate avea în timpul menstruației. Cu toate că menstruația și durerile moderate din această perioadă sunt procese firești, ele afectează activitățile zilnice din viața unei femei și starea generală de bine. Aceste manifestări nu pot fi înlăturate întotdeauna în totalitate, însă există câteva metode prin care te poți simți mai bine în „acele zile”:

  1. Dietă echilibrată – nu mai este un secret pentru nimeni că o alimentație echilibrată are numeroase beneficii asupra sănătății și stării de bine. În perioada menstruației trebuie redusă cantitatea de sare consumată, pentru că favorizează retenția de apă și balonarea. De asemenea, trebuie evitate alimente precum: dulciurile, alcoolul sau cafeaua.
  2.  Mișcare – chiar dacă te simți lipsită de puteri în această perioadă, exercițiile fizice moderate pot atenua durerile asociate menstruației. Secretul constă în endorfinele produse de activitatea musculară, care te relaxează și îți oferă o stare de bine.
  3.  Utilizarea pilulelor contraceptive – pe lângă faptul că împiedică apariția unei sarcini nedorite, pilulele contraceptive mai au și alte beneficii pentru femeile care se confruntă cu disconfort în perioada menstruației: reduc fluxul sangvin menstrual și durerile din aceasta perioadă. Atenție, anticoncepționalele se pot lua doar cu recomandarea medicului!
  4.  Vitamine –corpul femeii pierde vitamine și minerale esențiale în perioada menstruației, de aceea un aport de calciu, magneziu și vitamine poate avea un efect benefic asupra stării generale de bine.
  5.  Ceaiuri –încearcă ceaiurile de ghimbir, scorțișoară sau mușețel. Pe lângă proprietățile antiinflamatorii și antispasmodice, acestea au și multe alte beneficii pentru sănătate: reglează tranzitul intestinal, stimulează sistemul imunitar, au efecte antioxidante.
  6.  Băi calde – sunt un remediu eficient împotriva durerilor menstruale, deoarece destind musculatura.  Mai mult, o baie caldă cu arome esențiale poate fie un moment de relaxare necesar în această perioadă.
  7.  Sex – cu toate că sexul în perioada menstruației este considerat un subiect tabu, el poate diminua semnificativ crampele din această perioadă și poate scădea numărul zilelor de menstruație. Endorfinele eliberate în timpul actului sexual ameliorează senzația de durere, iar contracțiile duc la o eliminare mai rapidă a lichidului menstrual.

Atenție, durerile menstruale extrem de intense și prelungite pot ascunde alte afecțiuni mult mai grave: infecții, chisturi ovariene sau chiar tumori. Așadar, nu le neglijați și cereți sfatul medicului dacă durerile sunt mai acute decât în mod obișnuit sau dacă persistă un timp îndelungat.

 

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.