Tot ce trebuie să știi despre testul Babeș-Papanicolau

Testul Babeș-Papanicolau este o metodă de screening folosită pentru a depista leziunile precanceroase la nivelul cancerului de col uterin. Odată cu începerea vieții sexuale, orice femeie trebuie să acorde o atenție deosebită sănătății aparatului reproducător. Astfel, primul test trebuie efectuat fie la 21 de ani, fie la 3 ani de la începerea vieții sexuale, iar apoi periodic, până la vârsta de 65 de ani.

Testului constă în recoltarea celulelor descuamate de pe suprafața și din canalul endocervical al colului uterin, cu ajutorul unei periuțe fine și sterile. Celulele sunt apoi studiate la microscop. Tehnica de recoltare este simplă, rapidă, neinvazivă, nedureroasă.

De ce este important testul Babeș-Papanicolau?

Testul citologic Babeș-Papanicolau previne anual milioane de decese în întreaga lume. Cancerul de col uterin se dezvoltă lent și prezintă o incidență crescută fiind, totodată, o cauză frecventă a mortalității.
Testul Babeș-Papanicolau este o metodă de screening ieftină și neinvazivă și are misiunea de a descoperi leziunile precanceroase care pot fi tratate înainte ca ele să progreseze spre cancerul de col uterin. Atunci când se descoperă o leziune precanceroasă, tratamentul recomandat nu necesită de obicei internare în spital.

Legătura dintre HPV și testul Babeș Papanicolau

Exista o relație de cauzalitate între infecția persistentă cu tulpinile 16 și 18 de HPV și displazia de grad înalt și cancerul de col uterin. Se cunosc aproximativ 120 de tulpini de HPV, împărțite în 4 grupe, în funcție de riscul oncogenic (risc oncogen crescut, scăzut, intermediar și nedeterminabil). Tulpinile de HPV din grupul cu risc oncogen crescut și intermediar sunt asociate cu apariția cancerului de col uterin.
Această infecție este una dintre bolile cu transmitere pe cale sexuală. Prezervativul oferă protecție limitată în transmiterea acestei infecții, mai ales pentru că, adesea el este folosit incorect. Pentru ca prezervativul să se apropie de protecția teoretică pe care o oferă, este necesar ca partenerii să-l folosească dinaintea oricărei atingeri a părților genitale și până după ejaculare, astfel încât să nu existe contact cu zonele infectate.

Testul Babeș-Papanicolau poate descoperi în faze incipiente modificările produse de infecția cu HPV, permițând medicului ginecolog sa intervină terapeutic înainte ca această infecție să producă modificări celulare care să evolueze spre cancerul de col uterin.

Reguli înainte de efectuarea testului Babeș-Papanicolau:

Pentru ca rezultatele să fie cât mai corecte, femeia trebuie să respecte câteva reguli:

  • Celulele se recoltează, de preferat, în zilele 8-12 ale ciclului menstrual, luându-se ca reper prima zi a ciclului menstrual.
  • Trebuie evitat contactul sexual, tampoanele intravaginale, spălăturile intravaginale sau tratamentul intravaginal cu ovule 48 de ore înainte de recoltare.

Când se face Papanicolau?

După trei teste anuale consecutive ale căror rezultate au fost negative pentru o leziune intraepitelială sau malignă, repetarea următorului test se va face peste 2-3 ani. Dacă însă apare un rezultat anormal care indică o inflamație sau o leziune pe col testul se va repeta după 6 luni, în această perioadă femeia fiind sub supravegherea medicului ginecolog curant.

Următorul pas după un rezultat anormal

În funcție de gradul de modificare al țestului, se recomandă următoarele:

  • dacă rezultatul citologic arată modificări minore, este necesară repetarea la 6 luni, după ce a fost efectuat un tratament antiinflamator local;
  • dacă rezultatul citologic arată anormalități semnificative, sunt necesare testarea pentru Virusul Papiloma Uman (HPV) și colposcopia (examinarea colului cu ajutorul unui microscop);
  • daca testul Babeș-Papanicolau modificat, corelat cu un test HPV pozitiv pentru o tulpină cu risc oncogen crescut și cu o colposcopie modificată indică o displazie severă, este necesară o biopsie sub formă de biopsie țintită: ElectroRezecție cu Ansa Diatermică (ERAD) sau conizație.

Cum poate afecta un rezultat anormal viața sexuală?

Un rezultat anormal înseamnă prezența unei leziuni la nivelul colului care, identificata într-un stadiu în care este superficială, poate fi tratată cu ușurință. Tratamentul poate afecta numai punctual viața sexuală, pe fondul anumitor restricții pe durata tratamentului, însă în restul timpului, partenerii se pot bucura de aceeași intimitate ca de obicei.

Cancerul de col uterin este cel mai sever diagnostic. Descoperit în fază tardivă are mortalitate ridicată, iar protocolul terapeutic în funcție de stadiul cancerului include iradiere locală și intervenție chirurgicală complexa. Această situație afectează atât calitatea vieții personale, cât și pe cea a persoanelor dragi. Atunci când este depistat precoce, cancerul de col uterin poate fi tratat cu o rată foarte mare de vindecare.

Testul Babes-Papanicolau și bolile cu transmitere sexuală

Rolul testului este acela de a descoperi în timp util leziunile precanceroase care, netratate, pot evolua spre cancerul de col uterin. Testul nu este o cale de detectare a infecțiilor cu BTS, acesta indicând numai nereguli la nivelul colului uterin.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.