Top 5 curiozități ale tinerilor când vine vorba de sex și contracepție

Care sunt cele mai arzătoare curiozități ale tale când vine vorba despre viața sexuală și care sunt cele mai de încredere metode de protecție? Există mari șanse ca principalele tale dileme să fie și cele ale prietenilor tăi sau ale tinerilor de aceeași vârstă. Pentru că primim în fiecare zi mesaje de la cititorii noștri și ne-am dat seama că multe dintre ele seamănă, ne-am gând să facem un top al celor mai frecvente curiozități legate de sex și contracepție, alături de răspunsurile corecte.

MITnr. 1Există o vârstă anume la care îmi pot începe viața sexuală?

Nu există o așa-anumită vârstă la care este „normal” să-ți începi viața sexuală. Este foarte important să ții cont de ceea ce îți dorești tu, să te simți pregatit/ă pentru acest pas și să nu te lași influențat/ă de opiniile sau insistențele altcuiva. În plus, este bine să știi că, începând cu vârsta de 15 ani, îți poți da consimțământul pentru un contact sexual, iar de la 16 ani poți merge la medic fără a fi însoțit/ă de părinți.

MITnr. 2De ce ar trebui să țin cont în alegerea unei anumite metode de contracepție?

Unul dintre primele lucruri de care ar trebui să ții cont atunci când îți alegi metoda de contracepție este rata de eșec/eficiența metodei alese. Este bine de știut că cea mai mare rată de eșec (cu alte cuvinte cele mai mari posibilități ca după contact să apară o sarcină) o are așa-numita metodă a retragerii, 26%, urmată de prezervativ – 16%, iar cea mai mică rată de eșec o au anticoncepționalele, în cazul cărora există un risc de 0,3% de a rămâne însărcinată dacă sunt folosite corect și steriletul. Metoda contraceptivă potrivită trebuie să fie eficientă și compatibilă cu stilul tău de viață.

MITnr. 3Cum îmi dau seama care e cea mai bună metoda de contracepție pentru mine?

Deși această întrebare este mai frecventă în cazul fetelor, este important ca ambii parteneri să se informeze înaintea unui act sexual asupra celei mai potrivite metode de contracepție. Înainte a folosi o metodă de contracepție, este bine să mergi la un medic specialist (ginecolog, medic de planificare familială sau endocrinolog), cu care poți discuta pe îndelete despre nevoile tale, stilul de viață și anumite preferințe pe care le poți avea atunci când vine vorba de contracepție (dacă este important pentru tine ca cei din jur să nu știe că folosești o metodă contraceptivă, dacă poți folosi corect o metodă cu administrare zilnică, dacă este important pentru tine să te protejezi și de BTS, cât de frecvent ai relații sexuale etc).

În plus, în funcție de metoda sau metodele pe care alegi să le folosești, trebuie să știi că anumite metode contraceptive pot fi eliberate sau montate numai cu ajutorul medicul ginecolog: de exemplu, pentru anticoncepționale ai nevoie de o rețetă, iar steriletul poate fi montat numai de către specialist.

În plus, trebuie să ții cont de faptul că prezervativul este singura metodă care te poate proteja de bolile cu transmitere sexuală, cu condiția să-l folosești corect, de la începutul actului sexual și până după ejaculare. De asemenea, trebuie să iei în calcul faptul că pot interveni „accidente”, situație în care te poți baza contracepția de urgență sau „pastila de a doua zi”. O găsești la farmacie fără prescripție medicală și este important este să o folosești în maximum 72 de ore, preferabil în primele 24 de la contactul sexual.

MITnr. 4Dacă simt nevoia de a mă masturba, înseamnă că este ceva în neregulă cu mine?

Dimpotrivă. Tocmai pentru că masturbarea reprezintă încă un subiect tabu, apar mult mai ușor mituri legate de această practică. De fapt, e o întrebare comună atât în rândul băieților, cât și în rândul fetelor și este important de știut că e un lucru perfect normal, atât timp cât îl faci în intimitate. Masturbarea este o curiozitate naturală a oricărui om și permite explorarea cunoașterea propriului corp, fără a influența modul în care se dezvoltă organismul. Mai mult, stimulează producția de endorfine și reduce tensiunea sexuală.

MITnr. 5Cum se iau anticoncepționalele și de când pot face sex fără o altă metodă de protecție după ce am început să le iau?

Pentru a avea efect imediat, trebuie să începi prima folie de anticoncepționale în prima zi a menstruației. În cazul în care ai luat prima pastilă din folie mai târziu de această zi, trebuie să folosești o metodă anticoncepțională suplimentară în primele 7 zile.

Astfel, primul comprimat trebuie luat in prima zi a ciclului menstrual, apoi câte un comprimat pe zi, până când se termină folia (21 de zile – 21 de comprimate), întotdeauna la aceeași oră. După terminarea foliei de 21 de pastile, urmează o pauză de 7 zile, perioadă în care apare menstruația.

Dacă ai uitat să iei o pastilă, trebuie să o iei totuși în momentul în care îți aduci aminte de ea. Ia pilula cât mai repede după ce ți-ai amintit, deoarece dacă au trecut mai mult de 12 ore scade eficiența protecției. Următoarea pilulă se ia în mod obișnuit, la ora obișnuită. Iar ai uitat să iei mai multe pilule, folosește și o altă metodă de contracepție în paralel în următoarele 7 zile.

Dacă aveți și alte întrebări sau curiozități legate de aceste aspecte ale vieții voastre, nu ezitați să ni le adresați la adresa de e-mail doctorul@planificaneprevazutul.ro.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.