Cum poți evita apariția unei răni pe colul uterin?

Dacă ți-ai început viața sexuală, acest articol este pentru tine! Odată cu începerea vieții sexuale, orice femeie trebuie să acorde o atenție aparte sănătății aparatului reproducător. O rană pe colul uterin poate apărea din diverse motive și netratată, aceasta poate avea consecințe grave, cum ar fi apariția cancerului de col uterin. Pentru că o viață sexuală împlinită înseamnă automat și sănătate, este foarte important să ai în vedere câteva lucruri de bază care te pot ajuta să eviți apariția leziunilor la nivelul colului uterin.

1Fă-ți testul Babeș – Papanicolau periodic

Testul Babeș-Papanicolau are rolul de a identifica în fază incipientă eventualele răni pe colul uterin, astfel încât să poți remedia problema cu ajutorul tratamentului recomandat de medicul ginecolog. Primul test trebuie efectuat fie la 21 de ani, fie la 3 ani de la începerea vieții sexuale, iar apoi periodic, până la vârsta de 65 de ani.

2Încearcă să limitezi numărul de parteneri sexuali și să faci întotdeauna sex protejat

Un număr mare de parteneri sexuali și mai ales sexul neprotejat măresc riscul infectării cu BTS-uri precum HPV, gonoreea, Chlamydia sau candida. Pe termen lung, acestea pot provoca apariția unor răni pe colul uterin dacă nu sunt tratate la timp. Este foarte important să efectuezi periodic un control ginecologic și să respecți de fiecare dată o igienă intima corectă.

3Testează-te pentru BTS-uri

Testul Babeș-Papanicolau este util în depistarea eventualelor modificări la nivelul colului uterin, însă nu poate oferi informații cu privire la prezența bolilor cu transmitere sexuală. De aceea, este necesar să efectuezi periodic testele specifice pentru acest tip de infecții.

4Tratează din timp orice infecție vaginală

Dacă ți-ai făcut deja testul Papanicolau sau testul pentru BTS, iar rezultatul a confirmat prezența unei inflamații pe col sau a unor infecții vaginale, este cazul să urmezi cât mai repede tratamentul recomandat de medicul specialist. În situațiile în care rămân netratate, aceste infecții se pot extinde până la cervix, facilitând astfel și apariția unei răni pe col și a posibilelor complicații. De asemenea, o igienă intimă corectă te poate ajuta să previi formarea unor bacterii sau apariția unor infecții vaginale.

5Nu ignora semnele alergiilor la lubrifiant sau prezervativ

Există cazuri în care astfel de reacții alergice duc la inflamarea colului uterin. Așadar, dacă te-ai confruntat cu astfel de probleme, reorientează-te către o metodă contraceptivă pe care o poți folosi cu succes și fără disconfort.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.