Când este recomandat să folosești pilule contraceptive?

Atunci când relația ta de cuplu merge din ce în ce mai bine, intimitatea și încrederea pe care o aveți unul în celălalt crește și ea pe zi ce trece. Sunteți hotărâți să vă dăruiți reciproc tot ce aveți mai bun și, desigur, fidelitatea este o valoare comună. La un moment dat, vă gândiți să renunțați la prezervativ, însă, pentru că vă doriți să vă bucurați de momentele intime pe deplin, asta nu înseamnă că renunțați la protecția sexuală. Cu o eficacitate maximă de 99,7%, pilulele contraceptive reprezintă una dintre cele mai sigure metode contraceptive disponibile.

Pilulele contraceptive sunt alegerea potrivită chiar dacă nu ai o relație stabilă, însă ai o viață sexuală activă, cu contacte sexuale constante.

Cum aleg cele mai potrivite pilule contraceptive pentru mine?

Pilule contraceptive pot fi utilizate DOAR în urma unui consult la medicul ginecolog sau endocrinolog sau la medicul de planificare familială. În cadrul consultației, specialistul îți evaluează starea generală de sănătate pentru a-ți recomanda acel tip de pilule care ți se potrivește cel mai bine. Uneori, medicul îți poate recomanda să faci un set de analize uzuale, examen de secreție și testul Babeș-Papanicolau, pentru investigații suplementare.

Odată ce medicul îți prescrie pilulele, trebuie să știi că nimeni din jurul tău nu își va seama, decât dacă alegi tu să le comunici acest lucru. Pilulele contraceptive nu lasă semne vizibile asupra organismului. Pentru a beneficia de efectul contraceptiv maxim oferit de acestea trebuie doar să le utilizezi constant și corect – adică să iei câte o pilulă în fiecare zi, la aceeași oră, în fiecare zi de administrare).

Cum funcționează pilulele contraceptive?

Prima pilulă din folie se administrează în PRIMA zi de menstruație, după care se continuă cu câte o pilulă pe zi, la aceeași oră, până la epuizarea foliei. Apoi urmează o pauză de 7 zile, perioadă în care apare menstruația următoare. Următoare folie de pilule se începe în a 8-a zi, iar regulile de administrare o iau de la capăt. Efectul contraceptiv va fi instalat din prima zi de utilizare DOAR dacă ciclul tău menstrual este regulat (dacă perioada cuprinsă între prima zi de menstruație și ziua dinaintea menstruației următoare este aceeași în fiecare lună). În cazul în care ciclul menstrual este neregulat sau ai început administrarea pilulelor în altă zi decât prima zi de menstruație, este necesar să folosești o metodă de contracepție suplimentară (prezervativul), în primele 7 zile de administrare a pilulelor, până ce se instalează complet efectul contraceptiv.

Este posibil ca în primele 2-3 luni de utilizare a pilulelor contraceptive să apară o sângerare intermenstruală, redusă (spotting). Dacă sângerările neașteptate continua și după această perioadă, este necesar să mergi din nou la medicul curant pentru a reevalua pilule recomandate.

Important!

• Dacă vei folosi corect pilulele, conform indicațiilor din prospect, atunci ele te vor proteja atât pe durata administrării lor, dar și în timpul pauzei de 7 zile dintre folii.
• Pilulele contraceptive pot fi folosite în siguranță 5 ani, fără să fie nevoie să faci pauză de administrare, cu excepția cazurilor în care medicul îți recomandă altfel în urma controlului ginecologic anual.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.