5 mituri și legende urbane despre anticoncepționale

Ai început să folosești pilule contraceptive (anticoncepționale)? Înainte de toate, felicitări pentru că ai ales o metodă contraceptivă modernă, sigură și eficientă, care te poate ajuta să ai o viață sexuală plăcută și responsabilă!

Apoi, este bine să știi că în jurul pilulelor circulă o serie de mituri și zvonuri, de care cu siguranță te-ai lovit și tu. A venit, însă, momentul să le clarificăm.

Dacă folosesc pilule contraceptive, mă voi îngrășa.

Fals. Pilulele contraceptive nu influențează luarea în greutate, ele pot doar să influențeze, uneori, retenția de lichide. Astfel, dacă se constată o ușoară creștere în greutate, atunci este vorba, cel mai probabil, de o schimbare a stilului de viață sau a alimentației, și nu de utilizarea anticoncepționalelor.

Pilulele contraceptive mă protejează numai începând cu cel de-al doilea ciclu menstrual.

Fals. Dacă începi administrarea pilulelor în prima zi a menstruației și continui să le folosești corect din acel moment, ele sunt eficiente chiar din timpul acelui prim ciclu menstrual, dar după primele 7 zile de administrare. De aceea, dacă ai contact sexual în aceste prime 7 zile, este bine să folosești, în paralel, și prezervativul, pentru a evita o sarcină nedorită.

Pilulele nu mă protejează în timpul pauzei de 7 zile dintre folii.

Fals. Multe dintre pilulele contraceptive disponibile conțin 21 de pilule per folie. Administrarea corectă presupune începerea primei folii în prima zi de menstruației, administrarea pilulelor timp de 3 săptămâni (la aceeași oră în fiecare zi), urmată de o pauză de 7 zile până să începi o nouă folie. Dacă pilulele sunt administrate regulat și conform cu instrucțiunile de utilizare, atunci nu ai de ce să te temi că ai putea rămâne însărcinată dacă ai contact sexual în timpul acestei pauze.

Pilulele mă protejează de infecțiile cu transmitere sexuală.

Fals. Prezervativul rămâne singura formă sigură de protecție împotriva acestor infecții. Nu uita că dacă acesta se rupe sau alunecă în timpul contactului sexual, poți folosi pilula de a doua zi pentru a evita o sarcină nedorită. Pilula de a doua zi nu te va proteja însă de o eventuală boală cu transmitere sexuală.

Nu contrează dacă uit să iau o pastilă.

Din păcate, este fals. Chiar și o singură pilulă uitată poate reduce eficiența pilulelor. De altfel, aceasta este și condiția pentru ca pilulele să fie eficiente: să fie administrate corect și consecvent. De aceea, dacă ți se întâmplă să ratezi să iei o pastila, cel mai bine ar fi să folosești un mijloc suplimentar de protecție, precum prezervativul, până începi o nouă folie de pilule.

 

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.