5 mituri despre ce poţi sau nu poţi face pe perioada menstruaţiei

Ce ai voie să faci în timpul menstruației?

Circulă foarte multe mituri despre ceea ce poți sau nu poți face pe perioada menstruației, însă câte dintre acestea sunt adevărate și mai ales, ce poți face pentru a reduce cât mai mult din simptomele deranjante din zilele acestea? Îți prezentăm mai departe cinci dintre cele mai frecvente mituri referitoare la perioada menstruației alături de câteva soluții care te pot ajuta în această privință.

MITnr. 1Nu poți rămâne însărcinată când ești la menstruați?

Deși se numără printre cele mai răspândite păreri atunci când vine vorba despre sexul pe perioada menstruației, trebuie să știi lucrurile nu stau întotdeauna așa. Pentru cele mai multe femei, menstruația durează între două și opt zile, iar ciclul menstrual (perioada cuprinsă între ziua apariției unei menstruatiei și ziua în care apare următoarea menstruație) durează între 21-35 de zile. Perioada de ovulație începe cu aproximativ două săptămâni înainte de menstruație, însă cum fiecare femeie este diferită, adesea este greu de apreciat cu exactitate când are loc debutul ovulației și perioada fertilă. Mai mult, este foarte important să știi că odată ajunși în vagin, spermatozoizii pot supraviețui până la șapte zile, așadar există cazuri în care o sarcină poate apărea neașteptat chiar și în cazul unui contact sexual neprotejat petrecut pe perioada menstruației. De aceea, este bine să nu neglijezi niciodată contracepția!

MITnr. 2Ciclurile menstruale neregulate pot semnala o problemă de sănătate

. În primul rând, este foarte important să știi că organismul fiecărei femei este unic și, de aceea, și ciclu menstrual este diferit de la caz la caz. În plus, intervalul de timp dintre primul ciclu menstrual și până când ciclul menstrual devine unul regulat poate varia de la șase luni până la un an. Acesta se reglează de obicei de la sine, fără necesitatea unei intervenții exterioare. Mai sunt de asemenea, factorii externi precum stresul zilnic sau anumite afecțiuni și probleme hormonale care, netratate la timp, pot duce la tulburări menstruale. Tocmai de aceea, în cazul în care te confrunți cu o problemă care persistă, sau te gândești să apelezi la pilulele contraceptive, îți recomandăm să te vizitezi un medic specialist care te poate îndruma cel mai bine către soluții potrivite propriului tău organism.

MITnr. 3Nu ai voie să faci sport când ești pe ciclu

Ai undă verde pentru mișcare pe perioada menstruației! Sportul și menstruația pot merge mână-n mână atunci când știm cum să le combinăm. Exercițiile fizice din această perioadă te pot ajuta la ameliorarea durerilor specifice, ducând la intensificarea fluxului sangvin și eliberarea acelor „hormoni ai fericirii”, care diminuează în mod natural orice durere. Alege însă activitățile moderate, precum înotul, mersul pe jos până la 30 de minute pe zi sau câteva exerciții ușoare de stretching. Tu îți cunoști cel mai bine propriul corp, așadar, alege exercițiile care ți se potrivesc și integrează-le în rutina acelor zile.

MITnr. 4 Ce se întamplă când faci dragoste pe ciclu? Sexul pe perioada menstruației este interzis.

Din punct de vedere clinic, sexul pe perioada menstruației este perfect sănătos și natural. Mai mult, acesta poate ajuta în ameliorarea simptomelor de durere și reducerea fluxului abundent, contribuind inclusiv la o dispoziție mai bună datorită endorfinelor pe care corpul le eliberează în timpul actului sexual. De asemenea, îți recomandăm să creezi contextul care să te ajute în acestă perioadă să te bucuri cât mai mult de momentele intime cu partenerul tău. Nu uita însă de protecție, care este la fel de importantă ca în orice altă perioadă a lunii!

MITnr. 5Nu ai voie să înoți în perioada menstruației

Fals! Dacă acest mit te-a ținut departe de piscină sau de a intra în apa mării, uită de el! Singura precizare este aceea că, pentru aceste momente, mai potrivit este un tampon intern, pe care este nevoie să-l înlocuiești cu unul nou imediat ce ieși din bazin, pentru că poate deveni inconfortabil din cauza absorbției de apă.

Așadar, perioada menstruației nu trebuie să devină o povară lunară care să te țină închisă în casă, sau care să-ți provoace dureri asupra cărora tu nu ai niciun control. Te poți bucura în voie de ieșirile normale cu prietenii și de momentele frumoase alături de partener, chiar și la menstruație!

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.