4 tipuri de relații – În care te încadrezi tu și partenerul tău?

Începuturile sunt dificile pentru toată lumea, mai ales atunci când vine vorba de o relație. În urma realizării unui studiu ce a urmărit obiceiurile pe care cuplurile le au în perioada de început a relației lor, au fost identificate patru tipuri de relații: cuplul dramatic, cel conflictual, cel concentrat pe aspecte sociale și cuplul concentrat pe partener. Oamenii de știință au descoperit că modul în care evoluează un cuplu la începutul relației, atunci când interesul de a-l cunoaște pe celălalt este ridicat, poate prezice cum va arăta relația lor pe termen lung. Așadar, cunoscând caracteristicile categoriei din care faci parte tu și partenerul/partenera ta, poți afla ce durată va avea relația voastră.

Cuplul dramatic. Acest tip de cuplu își trăiește relația ca pe o piesă dramatică de teatru. Tocmai de aceea, spre deosebire de celelalte tipuri de relații, cuplurile dramatice sunt de două ori mai expuse despărțirilor pentru că nivelul de angajament al celor doi variază intens în funcție de cea mai recentă dramă trăită de unul dintre parteneri. Persoanele care fac parte din această categorie sunt foarte concentrate pe păstrarea individualității lor, iar gradul de implicare al celor doi variază în funcție de timpul petrecut cu prietenii sau activitățile din afara cuplului, activități care nu-l implică și pe celălalt.
Puncte tari: Un pic de dramă condimentează relația și o face mai interesantă, uneori.
Puncte slabe: De cele mai multe ori scenele dramatice dintre parteneri conduc la despărțiri. În plus, situațiile de acest fel sunt epuizante din punct de vedere psihic și emoțional, mai ales că ulterior te tot gândești dacă toate vorbele spuse în acele momente tensionate sunt reale sau doar „vorbe în vânt” aruncate la nervi.

Cuplul conflictual. Partenerii din acest tip de relație își manifestă afecțiunea unul față de celălalt atunci când discută în contradictoriu, se tachinează și par că se ceartă, însă o astfel de discuție nu înseamnă nici pe departe sfârșitul relației lor. Chiar dacă se întâmplă deseori ca discuțiile să se transforme în certuri reale, acest lucru nu se răsfrânge în mod negativ asupra relației. Ba din contra, alimentează relația într-un mod pozitiv pentru că, fiind vorba despre persoane pasionale, cei doi sunt atrași unul de celălalt mai mult atunci când sunt „întărâtate”. Acest tip de relație nu durează „a la longue” pentru că este epuizant din punct de vedere emoțional, dar nici nu înseamnă că acest tip de cuplu are parte de mai multe despărțiri pe parcursul relației.
Puncte tari: După o „furtună”, vine și împăcarea, care de cele mai multe înseamnă „sex de împăcare”. Cele mai multe persoane spun că sexul de împăcare este mai intens decât sexul într-o zi normală, fără nicio dispută.
Puncte slabe: Este extraordinar de obositor. Uneori, certurile nu se rezolvă pe moment, motiv pentru care porți gândurile negre cu tine o zi sau chiar mai multe. În acest timp nu vei reuși să trăiești în prezent pentru că tot timpul vei fi concentrat la ce a zis partenerul tău, te vei întreba de ce a zis acel lucru, dacă a vrut să zică altceva, ce face, etc.

Cuplul care se concentrează pe aspectele sociale. Partenerii au o rețea socială comună și se bazează pe acei prieteni atunci când vine vorba de a decide cum merg lucrurile în relație lor intimă. Practic, sunt cuplurile care se lasă influențate de ceea ce spun cei din jur: cum ar trebuie să fie sau ce ar trebuie să facă. A avea prieteni comuni este un lucru important care îi face să se simtă mai apropiati unul de celălalt, mai implicat în relație.
Puncte tari: Este cuplul sociabil, care se simte confortabil în prezența altor prieteni.
Puncte slabe: Nu este recomandat să va bazați relația pe ce zic prietenii comuni, pentru că nu veți trăi viața voastră, ci a altora.

Cuplul în care fiecare partener se concentrează asupra celuilalt. Dacă sunteți în căutarea unei relații pe termen lung, aceasta este tipul de relație de cuplu pe care trebuie să o căutați – are cele mai multe șanse să rămână mult timp împreună și, mai ales, să trăiască o relație fericită. Partenerii din acest tip de cuplu își dedică timp unul celuilalt și sunt foarte atenți și grijulii când fac alegeri cu privire la relațiile lor.
Puncte forte: Ești într-o relație stabilă și de durată.
Puncte slabe: Dacă nu sunteți pregătiți să vă „așezați la casa voastră” acest tip de relație riscă să devină plictisitoare.
Bine de știut: Chiar dacă ultima relația se încadrează în tipologia „dramă”, asta nu înseamnă că ești condamnat la o viață de relații dramatice. Ești complet independent să faci ce alegeri vrei, iar daca simți că ultima relația nu ți-a oferit ceea ce aveai nevoie, depinde doar de tine să te îndrepți către ceva nou în viitor.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.